Jednoduchý recept, potřebujete pouze:
sušenou lupinu bílou
římský kmín
citronovou sůl
hladkolistou petržel
Lupina, nebo-li vlčí bob, je trvalka
původem ze Severní Ameriky. Odtud se postupně rozšířila do
celého světa.
Lupiny existuje více druhů, v Česku
je běžně k vidění lupina mnoholistá, a to na krajích lesů,
podél cest. Vyznačuje se velkým bílým, růžovým nebo modrým
až fialovým hroznovým květem a vyšším vzrůstem. S touto
rostlinou vám však neradím experimentovat, alkaloidy, které
obsahuje jsou vysoce toxické, mohou vyvolat nevolnost a halucinace.
Jeden druh vyšlechtěné lupiny,
lupina bílá (Tremoso), u nás známá jako Turmus, však jedlá je,
a právě o té bude dnes řeč. Tato luštěnina se stala oblíbenou
přílohou k jídlům hlavně v Řecku, Portugalsku, Brazílii,
Itálii, Egyptě, Turecku a Izraeli. Směle může konkurovat sóje,
má stejný obsah bílkovin. Obsahuje však méně tuků, téměř
žádné sacharidy. Jeví se tedy jako ideální luštěnina, i
když může vyvolat alergické reakce. Někdy je součástí
pekařských směsí, těstovin, vyrábí se z ní bilkovinná
náhražka masa – tofu nebo náhražka kravského mléka, a to i
do kojenecké výživy. Lupina neobsahuje gluten, je vhodná pro lidi
trpící celiakií.
Pěstování této
rostliny má význam i pro životní prostředí, díky dusíkatým
sloučeninám zlepšuje kvalitu půdy.
Semena lupiny bílé se
nakládají do slaného či sladkého nálevu, přidávají se do
salátů, pečiva, sušenek, vegetariánských nebo instantních
výrobků. Vařená lupina slouží jako chuťovka.
I u nás doma zdomácněla.
Pokud by jste k místním Arabům zavítali na návštěvu, patrně
by vám na stole (mimo jiné) přistála i tato pochoutka. Trocha
zdravého zobání není nikdy na škodu!
Den předem namočenou
lupinu dobře propláchneme, zalijeme čistou vodou a uvaříme téměř
do měkka (na skus). Poté slijeme a zalijeme čistou vodou. Tím ze
semen odstraníme případnou hořkost.
Lupinu servírujeme ještě
vlažnou, posypanou římským kmínem, citronovou solí a
hladkolistou petrželkou. Citronovou sůl můžeme nahradit čerstvou
citronovou šťávou a solí.
Jednotlivá semena
konzumujeme bez slupky, kterou bez problémů odstraníme. Lupinu
nakousneme, vnitřek vymáčkneme a slupku zahodíme. Někdo
konzumuje semena celá, což není na škodu, ovšem slupka je hůře
stravitelná.
Žádné komentáře:
Okomentovat