Budeme potřebovat:
2 větší hrsti směsi listových salátů
1 zralé kaki
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce omáčky z granátového jablka
½ lžičky tmavého třtinového cukru
pár kapek citronové šťávy
sůl
drcený pepř
olivový olej
Jak už jsem zmínila minule, začátek listopadu byl u nás ve znamení deště.
Po půl roce nám konečně alespoň trochu sprchlo. S deštěm přišla i doba
sklizně oliv. Dle místních první kapky vody spadlé z nebe olivy očistí od
prachu a drobných smítek, a tak může začít sklizeň.
Olivovníkové plantáže tak
na čas ožijí štěbetáním arabských žen, výskotem hrajících si dětí a rachotem
pomocné techniky.
Sklizeň probíhá tradičním způsobem. Pod jednotlivé stromy se rozprostřou
obrovské plachty nebo sítě, které mají za úkol zachytit padající olivy. Pomocí
dlouhých tyčí a holí se tluče do větví olivovníků, a tak se olivy snadněji
uvolní.
Popadané olivy putují do lisovny, kde se ještě ten samý den omyjí a lisují.
Čerstvý olej má výraznou olivovou vůni, zelenější barvu a lehce štípe na
jazyku.
V islámu je olivovník velmi důležitý strom. Arabové říkají, že kdo má
doma datle, včelí med a olivový olej, vyhnou se mu neduhy a nemoce. Z toho
zřejmě pramení používání olivového oleje nejen v kuchyni, ale prakticky na
cokoliv – na masáže, zábaly, k ošetření suché a popraskané kůže, na bolavá
záda, atd.
Osobně mám čerstvý olivový olej nejraději, speciálně v salátech velmi
dobře chutná. Každý rok si pravidelně kupuji 20-litrový kanystr, který mi
vydrží na celých dvanáct měsíců. A protože mi manžel letošní várku oleje už
dovezl, nabízím vám recept na salát.
Jednou z ingrediencí je kaki, což je exotické ovoce, které vzhledově
připomíná rajské jablíčko.
Zřejmě proto se arabsky nazývá bandóra halva –
sladké rajče. Kaki má jemnou, sladkou dužninu, která strukturou připomíná dýni
nebo žlutý meloun. Výborně se hodí do moučníků, salátů, marmelád a džemů. Někdy
se plody suší a lisují podobně jako fíky.
Zralé kaki nakrájíme na kostičky a na trošce olivového oleje chvilku orestujeme.
Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Poté zakápneme octem a granátovou
omáčkou, dochutíme solí, několikrát prohodíme a odstavíme.
Směs salátů promícháme se směsí s kaki, zakápneme citronovou šťávou a
dochutíme pepřem a solí. Na talíři přelijeme čerstvým olivovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat