Přestože žiji v Izraeli a můj jídelníček se hodně změnil, české kuchyni jsem zůstala věrná. Manžel i děti česká jídla milují, hlavně omáčky a sladká jídla. Malý důkaz místo slibů - jedno z jídel, které si u mé arabské rodinky našlo své místo je sekaná pečeně. Vzpomínám si, když jsem sekanou poprvé vytáhla z trouby, ptala se mě tchýně překvapeně, co je to za zvláštní chléb :o). Od té doby vždy když sekanou peču, ráda zajde na oběd.
Jelikož se přiliš nekamarádím s vepřovým masem, musela jsem hledat náhradu, jak udělat sekanou vláčnou a jemnou. Maso jsem použila mladé hovězí, čerstvě mleté na jemno s částečným podílem tuku, aby sekaná nebyla příliš suchá. Pro zjemnění jsem přidala trochu 5% tvarohu.
Jelikož se přiliš nekamarádím s vepřovým masem, musela jsem hledat náhradu, jak udělat sekanou vláčnou a jemnou. Maso jsem použila mladé hovězí, čerstvě mleté na jemno s částečným podílem tuku, aby sekaná nebyla příliš suchá. Pro zjemnění jsem přidala trochu 5% tvarohu.
Potřebujeme:
1 kg
mletého hovězího masa
1 menší
cibuli
5 stroužků česneku
200 g
tvarohu
1 vejce
1 větší rohlík
trochu mléka
1 lžičku a 1 lžíci dijonské hořčice
1 lžíci majoránky
1 lžíci másla
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky uzené papriky
drcený pepř
sůl
Rohlík nakrájíme na kostičky a zalijeme trochou
mléka.
Cibuli
nakrájíme na drobno a na másle osmahneme do sklovita. Přidáme rozmačkaný česnek, nové koření, majoránku,
uzenou papriku, drcený pepř a necháme lehce rozvonět.
Maso dáme do hnětače, přidáme cibulovou směs,
vejce, tvaroh, vymačkané kousky rohlíku, lžičku hořčice, sůl a umícháme hladké
těsto.
To
vyklopíme na pracovní plochu, krátce propracujeme rukama a několikrát s ním bouchneme o
podložku. Tím vytlačíme přebytečný vzduch a sekaná se nebude rozpadat.
Poté těsto vytvarujeme do šišky, celé potřeme zbývající lžící dijonské
hořčice, vložíme do nádoby na pečení, lehce podlijeme vodou a při 180 stupních
zhruba 75 minut pečeme.
Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Manžel pojal konzumaci sekané tak trochu v arabském stylu - v pitě, s plátky rajčat, zeleninovým salátem a sezamovou omáčkou tahíni. Proč ne, hlavní je, že mu chutná. Spokojenost na obou stranách.
Nakonec menší tip: Aby měla kaše krásnou žlutou barvu, přidávám do vody, ve které vařím brambory, na špičku nože kurkumy.
Manžel pojal konzumaci sekané tak trochu v arabském stylu - v pitě, s plátky rajčat, zeleninovým salátem a sezamovou omáčkou tahíni. Proč ne, hlavní je, že mu chutná. Spokojenost na obou stranách.
Nakonec menší tip: Aby měla kaše krásnou žlutou barvu, přidávám do vody, ve které vařím brambory, na špičku nože kurkumy.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatděkuji za skvělý recept na sekání! Váš příspěvek mě velmi zaujal, protože ukazuje, jak i jednoduché jídlo může být opravdovou pochoutkou. Někdy jsou to právě ty nejběžnější recepty, které mají největší kouzlo a přinášejí radost na talíř.
Vaše verze sekání vypadá naprosto úžasně a určitě ji vyzkouším. Mějte tipy na nějaké specifické koření nebo přísady, které dodají sekání ještě zajímavější chuť? Vždycky se snažím trochu experimentovat, a tak bych rád věděl, co byste doporučili pro ještě lepší chuť.