Maqlubi, neboli obrácený hrnec, je smažená zelenina s masem a rýží, takové arabské "rizoto". Zeleninu je možné použít jakoukoliv, maso také, tedy kromě vepřového, to má u nás - vstup přísně zakázan!
Já jsem pro dnešek volila maso kuřecí a ze zeleniny mrkev, květák, lilek, brambory a cibuli. Na tomhle jídle mi nejvíc chutná právě zelenina, která se před samotným vařením ještě syrová osmaží. Maso dodá rýži tu správnou chuť a koření vše krásně ovoní.
Připravte si:
1/2 kg kuřecího masa (použila jsem stehenní řízky)
4 malé cibule
1 menší lilek
1 menší květák
4 mrkve
2 brambory
2 hrnky rýže
1 lžička mletého nového koření
1/2 lžičky kardamomu
1/2 lžičky skořice
sůl a drcený pepř
olej
Lilek nakrájíme na větší kostky, posolíme a necháme asi 1/2 hodinky vypotit. Stejně pokrájíme i brambory, květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na větší kousky a cibule pouze oloupeme.
Všechnu zeleninu osmažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný olej.
Maso nakrájíme na libovolně velké kousky a na olivovém oleji rychle orestujeme. Maso připravujte v hrnci s vyšším okrajem, vše se totiž bude vařit pěkně pospolu. Dobře osolíme, přidáme pepř, nové koření, kardamom a skořici, necháme rozvonět a přisypeme dobře propláchnutou rýži. Několikrát promícháme, krátce orestujeme.
Nakonec poklademe osmaženou zeleninou, zalijeme vodou (zhruba po úroveň zeleniny) a pod pokličkou vaříme do změknutí rýže.
Během vaření směs nemícháme, spíše lehce prohodíme a podle potřeby dále podléváme vodou. Maqlubi by nemělo být příliš suché, ale pěkně šťavnaté.
Podáváme se zakysanou smetanou a zeleninovým salátem...a pitou :o))
A proč obrácený hrnec? Oblíbený arabský způsob servírování maqlubi - hrnec přiklopíme větším kulatým tácem, podnosem, talířem, rychle otočíme a necháme asi 15 minut spočinout. Poté hrnec pomalu sundáme. Veškerá tekutina steče na podnos a celé jídlo drží tvar hrnce.
Tip: Do maqlubi přidejte i trochu vařené cizrny.
Tip: Do maqlubi přidejte i trochu vařené cizrny.
Žádné komentáře:
Okomentovat