Na vývar:
1 hovězí oháňka
1 větší mrkev
1 cibule
3 stroužky česneku
1 malý svazek hladkolisté petržele
2 větší stonky řapíkatého celeru včetně listů
3 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
sůl
Na polévku:
1 hrnek fríke
1 cibule
hrst hladkolisté petržele
olivový olej
sůl a drcený pepř
Konečně se dostávám k receptu na polévku. Vlastně jsem ji chtěla uvařit
už včera (recept vznikl v úterý, ale než se dostanu v klidu na net, chvilku to trvá - to víte, matka na plný úvazek), ale manžel se mile nabídl, že večerní menu bude v jeho režii. To
se občas stane, každé pondělí a čtvrtek totiž držím půst (čistím tělo a mysl),
a on má potřebu mi to nějakým způsobem vynahradit. Jenže!
Je přesně ten typ chlapa přines - podej - nakrájej, takže během příprav
dokonale zaměstná celou rodinu. Děti už předem správně vytuší blížící se
hrozbu, tak raději stáhnout krovky a v tichosti zaplují do dětského
pokoje. Navíc naše mini-pidi kuchyňka dokáže stěží pojmout jednoho člověka, což
si ovšem má drahá polovička nechce připustit a s chladnou hlavou předvádí
dokonalou organizaci navzdory stíženým podmínkám. Zaslouženým odpočinkem pak
nabírá nových sil. A my mu ho v tichosti dopřáváme, vařil přeci on :o).
Na jeho obhajobu však musím říct, že se vždy snaží vrátit kuchyni do
původního stavu a jídlo, které uvaří, chutná celé rodině. Důkazem jsou prázdné
talíře a pochvalné komentáře. A propós, měli jsme kuřecí nudličky se zeleninou.
Všechny suroviny na vývar dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a
přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na minimum a vše necháme jen lehce
probublávat alespoň 4 hodiny. Tento
vývar mě naučila dělat mamina, u nás víc než zdomácněl. Naprosto stejné
ingredience používám i pro kuřecí a jehněčí vývar.
Mezitím si dobře propláchneme fríke a v osolené vodě uvaříme do měkka. Poté
slijeme. Fríke je hrubě mletá, nezralá, zelená pšenice se specifickou chutí a
vůní.
Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji orestujeme lehce do zlatova.
Měkké fríke zalijeme částí hovězího vývaru, přimícháme osmaženou cibulku a
posekanou petržel. Dle potřeby osolíme a opepříme. Toť vše, pro dnešek máme uvařeno.
Fríke je samozřejmě možné kombinovat i s jiným vývarem. Mně tchýně ráno
přinesla hovězí oháňku, takže bylo rozhodnuto. Zbytek vývaru mám schovaný na
zítřek, Ondra si poručil polévku s nudlemi a drožďovými knedlíčky. A já se
těším na oháňku, pěkně s hořčičí a chlebem!
Žádné komentáře:
Okomentovat