21. listopadu 2013

Hovězí vývar s fríke



Na vývar:

1 hovězí oháňka

1 větší mrkev

1 cibule

3 stroužky česneku

1 malý svazek hladkolisté petržele

2 větší stonky řapíkatého celeru včetně listů

3 kuličky nového koření

8 kuliček pepře

sůl


Na polévku:

1 hrnek fríke

1 cibule

hrst hladkolisté petržele

olivový olej

sůl a drcený pepř

Konečně se dostávám k receptu na polévku. Vlastně jsem ji chtěla uvařit už včera (recept vznikl v úterý, ale než se dostanu v klidu na net, chvilku to trvá - to víte, matka na plný úvazek), ale manžel se mile nabídl, že večerní menu bude v jeho režii. To se občas stane, každé pondělí a čtvrtek totiž držím půst (čistím tělo a mysl), a on má potřebu mi to nějakým způsobem vynahradit. Jenže!

Je přesně ten typ chlapa přines - podej - nakrájej, takže během příprav dokonale zaměstná celou rodinu. Děti už předem správně vytuší blížící se hrozbu, tak raději stáhnout krovky a v tichosti zaplují do dětského pokoje. Navíc naše mini-pidi kuchyňka dokáže stěží pojmout jednoho člověka, což si ovšem má drahá polovička nechce připustit a s chladnou hlavou předvádí dokonalou organizaci navzdory stíženým podmínkám. Zaslouženým odpočinkem pak nabírá nových sil. A my mu ho v tichosti dopřáváme, vařil přeci on :o).

Na jeho obhajobu však musím říct, že se vždy snaží vrátit kuchyni do původního stavu a jídlo, které uvaří, chutná celé rodině. Důkazem jsou prázdné talíře a pochvalné komentáře. A propós, měli jsme kuřecí nudličky se zeleninou.




Všechny suroviny na vývar dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na minimum a vše necháme jen lehce probublávat alespoň 4 hodiny.  Tento vývar mě naučila dělat mamina, u nás víc než zdomácněl. Naprosto stejné ingredience používám i pro kuřecí a jehněčí vývar.

Mezitím si dobře propláchneme fríke a v osolené vodě uvaříme do měkka. Poté slijeme. Fríke je hrubě mletá, nezralá, zelená pšenice se specifickou chutí a vůní.

Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji orestujeme lehce do zlatova.

Měkké fríke zalijeme částí hovězího vývaru, přimícháme osmaženou cibulku a posekanou petržel. Dle potřeby osolíme a opepříme. Toť vše, pro dnešek máme uvařeno.



Fríke je samozřejmě možné kombinovat i s jiným vývarem. Mně tchýně ráno přinesla hovězí oháňku, takže bylo rozhodnuto. Zbytek vývaru mám schovaný na zítřek, Ondra si poručil polévku s nudlemi a drožďovými knedlíčky. A já se těším na oháňku, pěkně s hořčičí a chlebem!

Žádné komentáře:

Okomentovat