S buclatými sušenými kráskami jsem vás seznámila celkem nedávno, tentokrát ochutnáme jejich čerstvou podobu - lusky. Foul jako zelenina jsou jednou z nejstarších plodin vůbec. Původně pocházejí kousek od nás, a to ze severní Afriky. Na mnoha místech však byly vytlačeny lusky fazolovými, což je škoda. Na Blízkém východě statečně odolávají nátlaku, a tak máme možnost ochutnat je ve více variantách - dušené, s masem nebo rýží, v salátech.
Lusky bobu zahradního mají specifickou chuť i vůni, zřejmě nebudou chutnat každému. Není to ale zas takový fičák jako u bobů sušených, ty vedou na plné čáře. Já to ale beru spíše jako jejich přednost, proto mám ráda jednu z nejjednodušších arabských úprav této zeleniny - dušené foul na cibuli s koriandrem, dnešní recept.
Co budeme potřebovat:
800 g čerstvých lusků bobu zahradního
1 velkou cibuli
masový nebo zeleninový vývar
velkou hrst čerstvého koriandru
pár kapek citronové šťávy
sůl a drcený pepř
olivový olej
Lusky očistíme, zbavíme silných vláken a nakrájíme na libovolné kousky.
Cibuli nakrájíme na hrubo, lehce posolíme a na olivovém oleji zvolna restujeme do sklovita. Přisypeme nakrájené lusky a zhruba dalších 5 minut restujeme.
Celou směs podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme do měkka.
Nakonec posypeme nasekaným koriandrem a zakápneme citronovou šťávou.
U nás podáváme pouze s pitou jako samostatné jídlo. Dobrou chuť!
(ještě detail: achdar znamená zelený)
(ještě detail: achdar znamená zelený)
Velmi pekny a inspirativny blog! :)
OdpovědětVymazatDěkuji..:)
Vymazat