27. listopadu 2013

Foul achdar



S buclatými sušenými kráskami jsem vás seznámila celkem nedávno, tentokrát ochutnáme jejich čerstvou podobu - lusky. Foul jako zelenina jsou jednou z nejstarších plodin vůbec. Původně pocházejí kousek od nás, a to ze severní Afriky. Na mnoha místech však byly vytlačeny lusky fazolovými, což je škoda. Na Blízkém východě statečně odolávají nátlaku, a tak máme možnost ochutnat je ve více variantách - dušené, s masem nebo rýží, v salátech.

Lusky bobu zahradního mají specifickou chuť i vůni, zřejmě nebudou chutnat každému. Není to ale zas takový fičák jako u bobů sušených, ty vedou na plné čáře. Já to ale beru spíše jako jejich přednost, proto mám ráda jednu z nejjednodušších arabských úprav této zeleniny - dušené foul na cibuli s koriandrem, dnešní recept.





Co budeme potřebovat:

800 g čerstvých lusků bobu zahradního

1 velkou cibuli

masový nebo zeleninový vývar

velkou hrst čerstvého koriandru

pár kapek citronové šťávy

sůl a drcený pepř

olivový olej


Lusky očistíme, zbavíme silných vláken a nakrájíme na libovolné kousky. 

Cibuli nakrájíme na hrubo, lehce posolíme a na olivovém oleji zvolna restujeme do sklovita. Přisypeme nakrájené lusky a zhruba dalších 5 minut restujeme.

Celou směs podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme do měkka.

Nakonec posypeme nasekaným koriandrem a zakápneme citronovou šťávou.

U nás podáváme pouze s pitou jako samostatné jídlo. Dobrou chuť!

(ještě detail: achdar znamená zelený)





2 komentáře: