7. dubna 2014

Kuře na plechu



Maso se spoustou pečené zeleniny, přesně takové kombinace mě dostávají do kolen. Vytvoří tu správnou chuť a díky zelenině není třeba další přílohy. Když už přeci nějakou, tak určitě křupavou bagetu, která si hravě poradí s vypečenou šťávou. Dobrým doplňkem je i sezamová omáčka tahíni a mísa zeleninového salátu.

Recept je příjemně variabilní, jde použít prakticky jakákoliv zelenina, s každou další budou chutě zase o kus jinde. Pro inspiraci...




Třeba je:

3 celá kuřecí stehna (v kloubu rozdělená na dvě části)
1 menší lilek
4 menší cibule
3 zralá rajčata
3 brambory
5 stroužků česneku
1 bulva fenyklu
sumah
oregáno
uzená paprika
římský kmín
citronový pepř
mořská sůl
olivový olej
kuřecí vývar

Kuřecí kousky omyjeme, osušíme (já vždy odstraním i kůže) a ze všech stran potřeme olivovým olejem a posypeme solí, pepřem, uzenou paprikou, římským kmínem a kořením sumah. Necháme pár hodin v chladnu rozležet.

Veškerou zeleninu nakrájíme na plátky, česnek pouze oloupeme. Větší a hluboký plech vytřeme olivovým olejem a zaplníme nakrájenou zeleninou, přihodíme i česnek. Osolíme, opepříme, jemně poprášíme uzenou paprikou a římským kmínem. Navrch položíme kuřecí kousky a všechno posypeme oregánem a zalijeme olivovým olejem. Lehce podlijeme vývarem a šoupneme do trouby. Při 200 stupních zhruba 70 minut pečeme, poté na pár minutek přepneme na gril. 

Během pečení maso obracíme, aby se stejnoměrně opeklo ze všech stran a dle potřeby podléváme vývarem.





Žádné komentáře:

Okomentovat