Dýně v cukru je arabskou pochoutkou, která se u nás na Blízkém východě často podává při významnějších událostech jako jsou svatby nebo různé rodinné oslavy.
Zajímavostí této sladkosti je, že pro jednu ze surovin potřebnou k výrobě, budete muset zajít do stavebnin. Tou surovinou je vápno. Ano, čtete dobře, jedná se skutečně o vápno, hydroxid vápenatý, vápenný hydrát...Ca(OH)2. Je to přesně to vápno, se kterým můj děda ještě donedávna natíral doma stěny (teď už je nenatírá vůbec - novým věcem příliš nedůvěřuje, holt stará škola).
Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O
Skutečnost použítí vápna mě nejdříve lehce vyděsila, ale když jsem se dočetla, že například v Norsku se do stejného vápna namáčí suchá makrela za účelem dosažení měkkého filetu, a v latinskoamerické kuchyni zase kukuřice, vyděšení vystřídala zvědavost posunout mé gastronomické hranice (v tomto případě je slovo alchymie naprosto výstižné) zase trochu dál a zkusit něco nového.
Připravte si:
zkumavky, pipetu, ochranné brýle a lihový kahan - kecám..tohle vůbec potřebovat nebudete..teď už ale vážně..
1 dýni (queensland blue) - naše vážila 11 kg
1 kg vápna
8 kg cukru
(na 1 kg dýňové dužniny se obvykle dává 1 kg cukru)
(na 1 kg dýňové dužniny se obvykle dává 1 kg cukru)
esenci z růží - růžovou vodu
3 citrony
Den první - příprava dýně
Vápno pořádně rozmícháme ve studené vodě a necháme chvilku odstát, klesnout ke dnu - zajímat nás bude pouze horní (zakalená) voda.
Dýni zbavíme slupky, semínek a nakrájíme na větší kousky (asi 4 cm dlouhé). Čistá váha dužniny naší tykve byla 8 kg.
Z vápenné vody pomalu odebereme vrchní (zakalenou) část, bez dolních usazenin a nalijeme na nakrájenou dýni. Jednotlivé kousky musí být zcela ponořeny. Pokud voda nestačí, nalijeme na vápno znovu čistou vodu, promícháme a celý proces opakujeme.
Přikryté necháme 24 hodin být. Vápenná voda dýni zpevní.
Den druhý - vaření
Všechnu vápennou vodu z dýně slijeme, jednotlivé kousky dobře propláchneme pod tekoucí vodou, přendáme do velkého hrnce, zasypeme cukrem, přilijeme asi litr čisté vody, dle chuti esenci z růží a na mírném plameni necháme pomalu rozpustit cukr, přičemž směs několikrát prohodíme.
Nemíchat!
Když se cukr zcela rozpustí a začne mírně bublat přilijeme citronovou šťávu.
Opět nemícháme!
Hrncem pouze lehce zahrkáme, zatřeseme. Ale opatrně, horký cukr ve tváři není nic příjemného.
Pod pokličkou a na mírném plameni vaříme na skus, zhruba 4 - 5 hodin. Občas provedeme zkoušku. Ale pozor - pálí! Dýně je na povrchu pevná a pružná, uvnitř měkká až dutá, plná sladké šťávy (jako pralinky). Varem zesklovatí a získá krásně oranžovou barvu.
Výborně chutná ledově vychlazená!
Výborně chutná ledově vychlazená!
Hotové dýňové kousky necháme vychladnout a plníme do připravených sklenic. Zalijeme cukrovou vodou, uzavřeme a skladujeme na chladnějších místech, nejlépe v lednici.
Tip!
Při vaření můžete k dýni přihodit i různá koření - skořici, hřebíček, vanilku, zázvor..nebo třeba rumovou tresť, a nejen tresť..
Tip!
Při vaření můžete k dýni přihodit i různá koření - skořici, hřebíček, vanilku, zázvor..nebo třeba rumovou tresť, a nejen tresť..
Dýni jsem si zamilovala. Dnes jsem upekla dýňový chlebíček podle mého oblíbeného blogu a jsem z něho nadšená.
OdpovědětVymazat