7. listopadu 2013

Salát s potočnicí



Co budeme potřebovat:

1 svazek potočnice
1 menší cibule
8 ks cherry rajčata
hrst zrnek granátového jablka
avokádový olej
citronová šťáva
sůl

Když Napoleón Bonaparte poprvé ochutnal potočnici, oblíbil si ji natolik, že nechal po celé Francii zřídit velké plantáže této rostlinky. To proto, aby ji měl během svého cestování kdykoliv po ruce. A tak se potočnice stala velmi populární po celé Evropě.

Sám název rostliny napovídá, že miluje tekoucí vodu, roste u potoků, řek, struh a pramenů. Potočnici je možné najít také v Česku, a to především ke konci jara. Pro mnoho lidí je však zcela neznámá, což je škoda, neboť výborně regeneruje, čistí krev, pročišťuje játra, zlepšuje zažívání a upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je výborným zdrojem vitamínu C, A a E, betakarotenu, vápníku, železa a jódu.
Chuťově hodně připomíná ředkvičky, jemně štípe na jazyku. V zálivkách dobře nahradí hořčici, hodí se do pomazánek, ovocných salátů nebo polévek.

Omyté listy potočnice nakrájíme na hrubé proužky, přidáme na čtvrtiny pokrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibuli, zakápneme olejem a dochutíme citronovou šťávou a solí.

Při servírování posypeme granátovými zrníčky.



Žádné komentáře:

Okomentovat