Co budeme potřebovat:
1 svazek potočnice
1 menší cibule
8 ks cherry rajčata
hrst zrnek granátového jablka
avokádový olej
citronová šťáva
sůl
Když Napoleón Bonaparte poprvé
ochutnal potočnici, oblíbil si ji natolik, že nechal po celé
Francii zřídit velké plantáže této rostlinky. To proto, aby ji
měl během svého cestování kdykoliv po ruce. A tak se potočnice
stala velmi populární po celé Evropě.
Sám název rostliny napovídá, že
miluje tekoucí vodu, roste u potoků, řek, struh a pramenů.
Potočnici je možné najít také v Česku, a to především ke
konci jara. Pro mnoho lidí je však zcela neznámá, což je škoda,
neboť výborně regeneruje, čistí krev, pročišťuje játra,
zlepšuje zažívání a upravuje hladinu krevního cukru u
diabetiků. Je výborným zdrojem vitamínu C, A a E, betakarotenu,
vápníku, železa a jódu.
Chuťově hodně připomíná
ředkvičky, jemně štípe na jazyku. V zálivkách dobře nahradí
hořčici, hodí se do pomazánek, ovocných salátů nebo polévek.
Omyté listy potočnice nakrájíme na
hrubé proužky, přidáme na čtvrtiny pokrájená rajčata, na
proužky nakrájenou cibuli, zakápneme olejem a dochutíme
citronovou šťávou a solí.
Žádné komentáře:
Okomentovat