5. listopadu 2013

Dajsa


Dnes mám pro vás spíše takový recept – nerecept, neboť dajsa není nic jiného než obyčejná krupicová kaše. I arabský svět má svou verzi, orientální. Základ je jasný – mléko, krupička. Rozdíl je pouze v přidání růžové esence pro vůni a konečným zdobením chalvou a drcenými ořechy.

Chalva je sladká cukrovinka, která se vyrábí z drcených sezamových semínek, medu a karamelu. Je jednou z nejstarších orientálních pochoutek. Často je ochucena například pistáciovými oříšky, kakaem nebo vanilkou. Je součástí některých arabských dezertů a moučníků.

Když jsem chalvu ochutnala poprvé, byla jsem zklamaná. Příliš výrazná chuť sezamu na sladko mě neoslovila. Dnes ji s oblibou přidávám do sušenek a cukroví.

Budeme potřebovat:

1 litr mléka

6 lžic krupičky

2 lžíce cukru

esence z růží

silný plátek másla

chalvu

pekanové ořechy v karamelu

skořici


Ve studeném mléce metličkou rozmícháme krupičku. Krupičky nedávejte příliš vrchovaté lžíce, spíše rovné. Za stálého míchání přivedeme k varu a tak pět minutek povaříme. Poté odstavíme, vmícháme cukr, růžovou esenci a máslo.

Kaši servírujeme posypanou chalvou, na hrubo drcenými ořechy a skořicí.

Žádné komentáře:

Okomentovat