Dnes mám pro vás spíše takový
recept – nerecept, neboť dajsa není nic jiného než obyčejná
krupicová kaše. I arabský svět má svou
verzi, orientální. Základ je jasný –
mléko, krupička. Rozdíl je pouze v přidání růžové esence pro
vůni a konečným zdobením chalvou a drcenými ořechy.
Chalva je sladká cukrovinka, která se
vyrábí z drcených sezamových semínek, medu a karamelu. Je jednou
z nejstarších orientálních pochoutek. Často je ochucena
například pistáciovými oříšky, kakaem nebo vanilkou. Je
součástí některých arabských dezertů a moučníků.
Když jsem chalvu ochutnala poprvé,
byla jsem zklamaná. Příliš výrazná chuť sezamu na sladko mě
neoslovila. Dnes ji s oblibou přidávám do sušenek a cukroví.
Budeme potřebovat:
1 litr mléka
6 lžic krupičky
2 lžíce cukru
esence z růží
silný plátek másla
chalvu
pekanové ořechy v karamelu
skořici
Ve studeném mléce metličkou
rozmícháme krupičku. Krupičky nedávejte příliš vrchovaté
lžíce, spíše rovné. Za stálého míchání přivedeme k varu a
tak pět minutek povaříme. Poté odstavíme, vmícháme cukr,
růžovou esenci a máslo.
Kaši servírujeme posypanou
chalvou, na hrubo drcenými ořechy a skořicí.
Žádné komentáře:
Okomentovat