23. listopadu 2013

Súk Sabet - sobotní trhy



Dnes se u nás nevařilo, dnes se nakupovalo. Od plotny jsem si odskočila do Súku, což je tržnice plná levného zboží všemožných barev a tvarů, lidí a dětí..tlampačů, hluku a zmatků. To místo mám ráda. Nejenže dokonale uspokojí mé chvilkové nakupní šílenství, ale také zaplní tašky velkými - malými (ne)potřebnými věcmi (třeba se jednou budou hodit - znáte to!), které účinkují lépe než válium.

Důležitým faktorem návštěvy takového místa je vděčná osoba (v mém případě manžel), která je svolná téměř ke všemu a odolná vůči fyzickému a psychickému vypětí - cenové náklady hradí bez sebemenšího náznaku nejistoty a ráda se postará o vzrůstající počet igelitových tašek.

Nevím jak vy, ale já si musím návštěvu Súku vždycky něžně a skrytě vybojovat. Minimálně týden předem začnu nenápadně vysílát drobné indície, z kterých je možné dopátrat se toho, co vlastně chci. Říct to na přímo, tak je ze mě mrtvá Aisha, to je jasný.

Náznaky a povzdechy, které téměř vždy zabírají: došly mé oblíbené olivy, děti potřebují nové tepláky, nový kryt na mobil by se taky hodil, brzy bude zima (pokles teplot pod 17 stupňů je u Arabů doba ledová), takže i nějaký ten svetřík...

Tvrzení - nemám co na sebe, by v tomto případě bylo zcela zbytečné, vzhledem k mému stylu oblékání - zahalování, navštěvuji pouze krámky k tomu určené, a ty v Súku nenajdete.





Súk sabet je kousek za městem a již z názvu je patrné, že se otevírá pouze v sobotu. Přes týden je místo prázdné, nikde ani stánek, ani náznak živáčka. Pokud máte nějaké zboží na prodej, není problém si v tržnici pronajmout pár metrů. Místa nejsou nijak trvale obsazena, často se ještě doplňují chvilku před otevírací dobou. Ale vždycky je narváno k prasknutí.

V Súku najdete téměř všechno - oblečení, boty, spodní prádlo, zaručeně (ne)originální počítačové hry a filmy, kosmetiku, bytový textil, koberce, hračky, kuchyňské doplňky, nádobí, obrazy, ovoce, zeleninu, pečivo, nakládanou zeleninu, suché plody, olivy, cukroví...no prostě všehochuť!

Najdete zde i basty (stánky), kde je všechno zboží nabízeno za jednotnou cenu, většinou 10 šekelů, což je zhruba 50,-Kč. Taková místa mám nejraději. Často tam objevím plno zajímavých věcí - dnes kovový stojánek na příbory, pár deček a textilních dekorací. 
Baví mě decoupage a jiné podobné techniky a toto místa je pro mě jako stvořené. Naleznu zde spoustu materiálu pro případné použití.





Prodejci, mnohdy vybaveni příručním tlampačem, předhánějí se v nalákání zákazníků právě k nim. Místní poptávku určuje cena. Marketingové strategie často vybízejí k nakoupení více věcí najednou. Například jedno tričko stojí 20 šekelů, ale pokud si koupím dvě, budou mě dohromady stát 30 šekelů - všudypřítomná množstevní sleva, v Izraeli velmi oblíbená. S tou se setkáte i v místních supermarketech u většiny zboží.

Cenu dále snižuje také smlouvání. Tradiční obřad mezi obchodníkem a zákazníkem, pár vteřin povoleného dohadování. To doplňte výraznou gestikulací a máte našlápnuto k úspěchu!





Ale jeden recept si přeci jenom neodpustím - Nakládaný květák s mrkví (stejný jako na fotografii níže) - má oblíbená verze. Tím, že se květák, mrkev ani nálev nijak tepelně neupravují, zůstane zelenina krásně křupavá. 

Potřebovat budeme:

1 květák

2 větší mrkve

1 sušenou feferonku

1 lžíci kurkumy

1 lžíci kari

Květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na silnější plátky. Vše na chvilku ponoříme do studené vody, aby vyplavaly případné nečistoty. Poté necháme na sítu okapat.

Přisypeme koření (kurkumu, kari) a rukama pořádně promícháme, promneme, několikrát prohodíme, aby se nám jednotlivé kousky zeleniny dobře obalily kořením. Necháme chvilenku působit.

Zeleninu i s kořením narovnáme do připravené sklenice s uzávěrem, v tomto případě dvoulitrové, přidáme pokrájenou feferonku, můžeme ji i lehce promnout v dlani a zalijeme nálevem až po okraj sklenice. To proto, abychom vytěsnili co nejvíce vzduchu. Uzavřeme a vložíme do chladna a necháme tak 7 dní uležet.

Nálev můžete použít jakýkoliv, místní je trošku jiný, více kyselý a slaný. Navíc ocet je pouze 5%, jiný u nás není k dostání. Ale pro zajímavost či případné použití:

nálev:

800 ml studené vody

400 ml 5% octa

3 lžičky soli

2 lžičky cukru

Nálev se nijak tepelně neupravuje, vše se pouze smíchá a použije. 




























2 komentáře: