Několik posledních dnů
pro mě bylo velmi pozitivních, asi mi tam nahoře bylo přáno
kousek štěstí navíc. Po měsíci a půl čekání, díky Bohu,
konečně dorazil balík od maminy, který už jsem dávno považovala
za ztracený. To ocenily hlavně děti, většina věcí byla určena
právě jim. Pro mou maličkost snad jen perník na strouhání,
který u nás nemám šanci sehnat a který s oblibou přidávám
hlavně do svíčkové omáčky. Jak málo stačí k dětské
radosti!
Od úřednice na poště
jsem se dozvěděla, že zpoždění nastalo díky čtyřdenním
židovským svátkům. A to jsem si vždycky myslela, že
nejpomalejší jsou pracovně Arabové, kteří mají na všechno
fůru času. Například arabský čas je pojem, kdy se k
imaginárnímu (domluvenému!) času reálně přičtou dvě hodiny
až jeden den. V praxi to znamená, že pokud mi například arabský
opravář praček řekne, že příjde během půl hodinky, jelikož
je za rohem, stihnu si ještě v klidu dojít na nákup, uvařit oběd
a vyzvednout Mariam ze školky. Českým ekvivalentem by v tomto
případě mohla být věta: Lásko, jdu na jedno..:o). Zvyknout si
na arabský čas pro mě byla hodně tvrdá zkouška.
Druhou radostnou událostí
bylo mé získání izraelského pasu a udělení trvalého pobytu.
Po osmi letech čekání jsem se konečně stala plnohodnotným
občanem Izraele. S pravou rukou vztyčenou a ostřížím zrakem
upřeným na izraelskou vlajku přísahala jsem věrnost státu. Až
jsem dojetím slzu zamáčkla :o).
Třetí událostí byl
déšť. Konečně nám pořádně sprchlo, hromy a blesky lítaly.
Vzduch se krásně vyčistil a mně bylo dobře. Noční teploty
klesly pod dvacet, děti naříkaly zimou a žádaly si teplých
přikrývek. Nevím, jak by zvládly českou (ladovskou) zimu. Ale
teď zpátky ke sporáku..
Dnešní recept je velmi
jednoduchý a zcela nenáročný na suroviny. Jednou ze surovin je
bulgur, předvařená lámaná pšenice. Je lehce stravitelný,
obsahuje vlákninu, minerály a některé vitamíny. V arabském
světě je hojně využíván - do masových směsí, salátů,
zeleninových jídel. Znáte Fríke? Fríke je další variantou
pšenice, stejně oblíbenou jako bulgur. Jedná se o spálenou,
pročištěnou, hrubě mletou nezralou zelenou pšenici. U mnoha
arabských jídel často nahrazuje rýži. Je z ní také skvělá
polévka, na kterou se můžete těšit v jednom z příštích receptů.
Připravte si hrnek o
objemu 200 ml a:
1 hrnek čočky
1 hrnek bulguru
1 vetší cibule
masový nebo jiný vývar
olivový olej
sůl a pepř
Cibuli nakrájíme na
drobno a na olivovém oleji osmažíme hodně do tmava. Poté
přisypeme čočku, zalijeme vývarem, přidáme pepř, podle potřeby
sůl a uvaříme do měkka. Vývar použijte jakýkoliv, hovězí,
jehněčí, drůběží nebo zeleninový.
Bulgur buď zalijeme
horkým vývarem, nebo lehce osolíme a zalijeme vroucí vodou (na
hrnek bulguru tak hrnek a půl tekutiny) a necháme vstřebat
veškerou vodu.
K měkké čočce
přimícháme bulgur a necháme lehce projít varem.
Podáváme s kopečkem
zakysané smetany a libovolným zeleninovým salátem.
Moc dobré, právě jsem dojedla a moc mi chutnalo :) bulgur jsem jedla a dělala poprvé a hned jsem si ho oblíbila ;) Děkuji za recept
OdpovědětVymazat