Všechno je úplně jinak. Člověk plánuje a Bůh mění! Jsem hrozná, nestíhám přidávat příspěvky včas a vzniklá časová prodleva má za následek neustálé upravování textu tak, aby časově ladil, takže...snad už doopravdy
Minulý pátek nás zcela nečekaně navštívil
šejch Ali a dovezl nám krásný kus flákoty na gril. Šejch se u nás říká člověku,
který chodí oblečen v tradičním islámském oděvu, nosí plnovous a studuje
nebo vyučuje islám. Šejch Ali je náš rodinný přítel a učitel. Jako jeden
z mála mluví dobře anglicky, což mi v mnohých otázkách usnadňuje
studium.
No a tenhle šejch má známého na jatkách, košér jatkách, od kterého kupuje
čerstvé maso. A protože měl šejch náhodou cestu kolem jatek, a pak hned kolem
nás, stavil se na kus řeči a dovezl tři kila veverky a dvě kila mletého masa na
kebab.
Veverka, někdy také řeznická panenka, je dlouhý, pásově tvarovaný kus
hovězího masa sousedící se svíčkovou, v místech, kde má špičku. Arabsky
žanzír, volně přeloženo jako řetěz. Veverka patří k nejchutnějším svalům
hovězího masa, je skvělá na grilování nebo pečení na pánvi.
Rozhodli jsme se tedy pro grilovací odpoledne. Do práce se zapojila celá
rodinka. Manžel chystal maso na jehly, Ondřej (nejstarší potomek, toho času
puberťák na zabití) připravoval kebab, Muhammad (dítě školou povinné) a Mariam
(nejmladší člen domácnosti ) mi pomáhali dělat saláty a dipy.
Prvním receptem jsou masové jehly, na které je třeba:
Prvním receptem jsou masové jehly, na které je třeba:
hovězí veverka
mleté nové koření
mletý hřebíček
mletá skořice
drcený pepř
sůl
Veškeré koření nejprve krátce
opražíme na sucho na pánvi, čímž zvýrazníme jeho chuť a vůni. Koření dejte
podle chuti (s větším podílem nového koření, skořice a hřebíčku stačí jen
ždibec na ovonění). A nedávejte ho celkově příliš mnoho, spíše jen lehce
poprašte, veverka má dobrou hovězí chuť. Však to znáte – jak by řekl Atakdále:
přiměřeně, přiměřeně! :o).
Maso nakrájíme na kostky, dáme do mísy a promícháme s kořením. Takto
necháme alespoň hodinku rozležet, při pokojové teplotě.
Poté jednotlivé kousky masa napícháme na jehly a krátce grilujeme
z obou stran. Nakonec maso osolíme. Dobrou chuť!
Tip: Napíchejte na jehly také menší neoloupané cibule a šup s nimi na gril. Je to dobrota.
Dalším receptem je kebab, kořeněné mleté maso s bylinkami, nachystejte si:
1 kg mletého masa
1 menší cibule
1 lžička mletého nového koření
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
menší hrst čerstvého koriandru
velkou hrst hladkolisté petržele
drcený pepř
sůl
Kebab je většinou připravován z hovězího nebo jehněčího masa.
Já jsem pro mix, s větším podílem hovězího masa. Jehněčí maso kebab
příjemně ovoní.
Role kuchaře se tentokrát ujal Ondřej, který o víkendech brigádničí
v nedalekém shawarma bistru, takže má s grilováním a připravováním
podobných věcí celkem zkušenosti.
Cibuli, koriandr a hladkolistou petržel nakrájíme na drobno a smícháme
s mletým masem. Všechna koření nejprve krátce rozvoníme na suché a
rozpálené pánvi, poté přisypeme k masové směsi, osolíme a rukama pořádně
promícháme.
Rukama směs vrstvíme na jehly a krátce grilujeme. Podáváme s různými
dipy a zeleninovými saláty.
Tip: Do směsi můžete dále přidat i trochu čerstvé máty. Spolu s masem
vytváří velmi zajímavou chuťovou kombinaci.
ostrý dip:
6 lžic harissa pasty
6 lžic rajského protlaku
1 menší cibule
3 lžíce olivového oleje
velká hrst čerstvého koriandru
sůl
sezamový dip:
150 ml sezamové pasty tahíni
velká hrst hladkolisté petržele
1 ks citron
sůl
Tipy na dipy po arabsku, které masu propůjčí trochu orientálních chutí a vůní.
Harissa pastu a rajský protlak smícháme. Přidáme na drobno pokrájenou
cibuli a koriandr. Naředíme olivovým olejem a dochutíme solí.
Sezamovou pastu naředíme vodou do hustoty krémového jogurtu, dochutíme
citronovou šťávou a solí. Nakonec přimícháme posekanou petržel. Sezamová pasta
po prvním přidání tekutiny nejprve zhoustne a vypadá sraženě, tak se nelekněte.
Po dalším přidání vody získá krémovou konzistenci. Citronové šťávy dejte hodně,
ta tahíni sluší.
A na závěr trocha zeleninky - rychlosalát..
1 větší plechovka sterilované kukuřice
2 kyselé okurky
½ červeného paprikového lusku
hrst čerstvého kopru
citronová šťáva
olivový olej
sůl
V roli pomocníků a degustátorů mi tentokrát byli u ruky Muhammad a Mariam.
Muhammad zřejmě podědil velký
apetit a lásku k jídlu po mně, jelikož téměř všechno dlabe
s obrovským nadšením. Takže salát neustále míchal a ochutnával, radil co
přidat a čeho je dost. A tak salát mizel jak pára nad hrncem :o).
Okurky, papriku a kopr nakrájíme na drobno. Smícháme s odkapanou
kukuřicí, zakápneme olejem a dochutíme citronovou šťávou a špetkou soli.
Tak dneska k večeři jsem si udělala tento rychlosalát a musím říci - úžasný dobrý mňamka!!!!!
OdpovědětVymazatJsem ráda, že Ti chutnalo..:o)
VymazatNaprosto luxusní a vůbec celé stránky nemají chybu,čerpám poměrně často a rodina je u vytržení,díky :-)
OdpovědětVymazat