Arabové velmi rádi a často plní všechny možné druhy zeleniny – cukety,
papriky, okurky, cibuli, tykev, brukev, malé lilky, mrkev, brambory. Prostě
vše, co jde naplnit, vydlabou a použijí. Zeleninu při vaření většinou
kombinují, oblíbenou kombinací jsou malé lilky, cuketky a zelené papriky.
Nádivka je většinou masová (z mletého nebo drobně pokrájeného hovězího či
jehněčího masa) s rýží, doplněna kořením. Někdy se přidávají i piniové
oříšky.
Součástí plněné zeleniny je omáčka, rajčatová (z čerstvých rajčat)
nebo jogurtová, ve které se zelenina vaří. Já jsem zvyklá plněnou zeleninu
připravovat v troubě, a tak ani dnešní recept není výjimkou, víc nám tak
chutná.
10 – 12 tykví (dle velikosti)
Nádivka:
½ kg mletého hovězího masa
1 hrnek (200 ml) rýže
½ lžičky mletého nového koření
¼ lžičky skořice
¼ lžičky římského kmínu
trocha hovězího vývaru
dle potřeby sůl a pepř
olivový olej
Omáčka:
10 velkých zralých rajčat
4 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
3 hřebíčky
kousek celé skořice (asi 5 cm)
½ litru hovězího vývaru
1 lžíce tmavého třtinového cukru
3 lžíce perníku na strouhání
dle potřeby sůl
Jednotlivé tykve pomocí škrabky oloupeme, nožem seřízneme stopku a vnitřek
opatrně vydlabeme. Nedlabeme příliš na tenko, aby nám tykve varem nepopraskaly.
Vydlabanou dužninu můžeme dále použít, u Arabů je často součástí míchaných
vajíček k snídani.
Rajčata nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce, přidáme sůl, cukr,
skořici, nové koření, pepř a hřebíček, a pod pokličkou dusíme hodně do měkka.
Rajčata není třeba podlévat, varem pustí hodně šťávy. Rozvařená rajčata
propasírujeme přes síto. Vzniklou omáčku smícháme s vývarem, podle potřeby
dochutíme, jemně zahustíme perníkem na
strouhání a necháme projít varem. Arabové obvykle omáčku nezahušťují vůbec,
ovšem variantu s perníkem si velmi oblíbili.
Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme
rozvonět pepř, nové koření, skořici a římský kmín. Poté přisypeme rýži a
chvilku restujeme. Nakonec zalijeme trochou vývaru (po úroveň rýže) a pár
minutek povaříme, do vstřebání tekutiny. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
Mleté maso, doporučuji čerstvě mleté, osolíme a smícháme s rýží. Touto
směsí plníme připravené tykve, tak cm pod okraj. Pokud vám zbyde nádivka, vytvarujte
z ní menší kuličky a přidejte je do omáčky. To ocení hlavně děti, ty moje
je přímo milují.
Naplněnou zeleninu vložíme do omáčky a při 190 stupních (horní a dolní
ohřev) zhruba 90 minut (přikryté) pečeme.
Plněné tykve se podávají buď samostatně nebo s pitou, která často
nahrazuje příbor. V muslimském světě není zvykem před jídlem přát dobrou
chuť, ale vysloví se krátká prosba, BismiLláh (ve jménu Alláha – Boha) a jí se
zásadně pravou rukou. Během jídla se u Arabů rozhodně nudit nebudete. Nikdo vás
nebude napomínat, že u jídla se nemluví. Právě naopak, je více než dovoleno
živě konverzovat, bavit se a smát, rozjímat a hlavně nikam nespěchat!
Žádné komentáře:
Okomentovat