Izraelský, neboli perlový kuskus chutná znamenitě na jakýkoliv způsob, s kusem masa, se zeleninou, cizrnou, nebo třeba kozím sýrem... Od běžného marockého kuskusu se liší velikostí a způsobem přípravy. Kuličky jsou velké zhruba jako kuličky pepře a musí se chvilenku povařit.
Já jsem pro dnešek volila houby a cizrnu.
Co je třeba míti po ruce:
2 hrnečky izraelského kuskusu (celkem 400 ml)
400 g čerstvých žampionů
200 g pórku
pár hrstí vařené cizrny (podle chuti)
hladkolistou petržel
masový vývar
citronový pepř
sůl
olivový olej
Pórek nakrájíme na proužky, lehce posolíme a na olivovém oleji zvolna restujeme, asi 10 minut. Přihodíme na hrubo pokrájené houby, několikrát promícháme, přidáme citronový pepř a lehce podlijeme vývarem. Dusíme na skus.
Poté do směsi zamícháme kuskus, vařenou cizrnu, zalijeme horkým vývarem (500 ml), případně dosolíme a necháme asi 6 minut bublat. Poté plamen vypneme a necháme pod pokličkou dalších 10 minut dojít.
Nakonec vmícháme na drobno posekanou petržel a podáváme. Kopeček zakysané smetany by se hodil.
Kde se dá v ČR koupit izraelský (perlový) kuskus ?
OdpovědětVymazatTo by mě taky zajímalo.
VymazatPerlový kus-kus se dá koupit třeba zde: http://www.chezamis.cz/chezamis-cz/eshop/2-1-SUCHE-POTRAVINY/0/5/381-KUSKUS-KLASIK-SEMOLINOVE-TESTOVINY-500G//parameters#anch1
VymazatPROSIM VAS V ZAHRANICI TEN KUSKUS UZ PAR DESITEK LET KOUPITE NA KAZDEM ROHU POMALUI I V TABAKU ALE CESI Z TOHO DELAJI TAJNOST A NEDOSTUPNOST JAKO BY SE JEDNALO O ZLATO
Vymazat