Jak už sám název napovídá, vezmeme
si dnes na mušku historickou část Akka. Nahlédneme do
kuchyní, cukráren, tržnic, krámků a ochutnáme místní
speciality.
Akko je starobylé město s rybářským
přístavem v severní části Izraele. Od roku 2001 patří mezi
historické památky organizace UNESCO. Na půdě Akka stáli
například Alexandr Veliký, Marco Polo, Richard I. - Lví srdce
nebo Napoleon Bonaparte. A propós, Napoleon se snažil město dobýt
při svém tažení do Sýrie, ovšem neuspěl, byl poražen, na což
jsou obyvatelé Akka dodnes hrdí. Rozděleno je na dvě části,
novou a starou. Nové město je moderní centrum s veškerou
občanskou vybaveností. Žijí zde židé,
muslimové i křesťané. Žiji zde i já
se svou rodinkou :o).
Oproti tomu stará část, převážně
arabská, v sobě nezapře historii dávných věků. Je plná zbytků
tureckých staveb, obehnána vysokou kamennou zdí, přístupná
pouze ze dvou míst.
Vnitřek je protkán malými uličkami
lemovanými nejrůznějšími krámky s rozličným zbožím. Pokud
vstoupíte, ucítíte vůni čerstvě mleté arabské kávy s
kardamomem, orientálního koření a různých čajových směsí.
Omámí vás vůně lubbánu, zapálené vonné pryskyřice. Nad
hlavou uslyšíte muezína svolávat věřící k modlitbě do jedné
z nejkrásnějších mešit města Al-Jazzar. Naleznete zde například
rybí trh, trh s ovocem a zeleninou, bylinkami, suchými plody,
vodními dýmkami, odvážnými tanečními kostýmy (tanec je pro
Arabky velkou vášní).
Z místních restaurací se line vůně
shawarmy, což je jehněčí, hovězí, krůtí nebo kuřecí maso
připravované na velkém rotačním grilu, podávané v pitě,
doplněné čerstvou a nakládanou
zeleninou, ochucené sezamovou omáčkou a pikantní omáčkou z
manga. Stejným způsobem se servírují i
faláfel, smažené kuličky z cizrny. K tomu všemu velký
výběr z grilovaných mas, zeleninových salátů, předkrmů,
omáček a dipů. V předkrmech, zvaných mézze, jsou Arabové
opravdovými mistři. V malých mističkách vám naservírují různé
studené i teplé sezonní dobroty. Často
tak máte na stole i 20 druhů
nejrůznějších salátů, pomazánek a všelijak upravené
zeleniny. Nejznámější pomazánkou je hummus, dohladka rozmixovaná
cizrna ochucená sezamovou pastou, citronovou šťávou, česnekem a
solí. Podává se s pitou, přelitá domácím olivovým olejem,
posypaná petrželkou a mletou paprikou. Pita chléb je součástí
téměř každého arabského jídla, často nahrazuje příbor.
Přímo v Akku je jedna z nejznámějších hummus restaurací v
Izraeli, známá jako hummus Saíd. Pokud zde budete chtít pomazánku
ochutnat, připravte si dostatek času, zájem je veliký, budete
muset čekat ve frontě. Mimo hummusu restaurace dále nabízí
mshauwashi, další cizrnová pomazánka (hrubější, silně
ochucena česnekem) a foul, což je pomazánka z fazolí.
Za zmínku určitě stojí bohatá
nabídka mořských a sladkovodních ryb
(včetně kapra) a různých plodů moře. Ryby doporučuji ochutnat
v restauraci Uri Buri, která je velmi populární nejen mezi
místními, ale také mezi turisty. Existuje zde i restaurace, kam si
sami donesete vlastnoruční úlovek nebo právě koupenou rybu a
kuchaři vám vše rádi připraví dle vašich požadavků.
Žízeň můžete zahnat čerstvou
šťávou ze sezonního ovoce, čerstvou limonádou z limetky a máty,
nápojem z tamarindu nebo cukrové třtiny. Z teplých nápojů
doporučuji ochutnat arabskou kávu, čaj s yzopem či šalvějí.
Věděli jste, že káva je Araby slazena podle různých událostí?
Smutná událost – silná, hořká káva. Veselá událost jako
svatba, narození potomka, narozeniny – sladká káva.
Když už se bavíme o míře cukru,
místní cukrárny navštěvujte opatrně, zaručují zvýšení
hladiny cukru v krvi neuvěřitelnou rychlostí. Téměř všechno
cukroví je polité cukerným sirupem s příměsí růžové esence.
Arabové cukr milují. Nabídka je lákavá, z nejběžnějších
například baklava (tenké plátky těsta plněné směsí oříšků,
medu a skořice), harisa nebo-li basbousa (krupicový koláč – pro
představu, na domácí přípravu tohoto koláče padne 1 kg
cukru/jeden plech), kunáfe (teplý sýrový moučník z vlasového
těsta).
Mimochodem, sýr, který je součástí kunáfe a mnoha
daších sladkých jídel, Akawi, dostal jméno právě podle města
Akka.
Dnešní malá prohlídka je u konce.
Ve starém městě ale ještě chvilku zůstaneme. Příště mrkneme
na zoubek některým vybraným restauracím, kterým nakoukneme pod
pokličky a ochutnáme jejich speciality. Těším se na
vás..as-salamu alejkum!
Žádné komentáře:
Okomentovat