6. listopadu 2013

Poznávání starého Akka


Jak už sám název napovídá, vezmeme si dnes na mušku historickou část Akka. Nahlédneme do kuchyní, cukráren, tržnic, krámků a ochutnáme místní speciality.

Akko je starobylé město s rybářským přístavem v severní části Izraele. Od roku 2001 patří mezi historické památky organizace UNESCO. Na půdě Akka stáli například Alexandr Veliký, Marco Polo, Richard I. - Lví srdce nebo Napoleon Bonaparte. A propós, Napoleon se snažil město dobýt při svém tažení do Sýrie, ovšem neuspěl, byl poražen, na což jsou obyvatelé Akka dodnes hrdí. Rozděleno je na dvě části, novou a starou. Nové město je moderní centrum s veškerou občanskou vybaveností. Žijí zde židé, muslimové i křesťané. Žiji zde i já se svou rodinkou :o).

Oproti tomu stará část, převážně arabská, v sobě nezapře historii dávných věků. Je plná zbytků tureckých staveb, obehnána vysokou kamennou zdí, přístupná pouze ze dvou míst.


Vnitřek je protkán malými uličkami lemovanými nejrůznějšími krámky s rozličným zbožím. Pokud vstoupíte, ucítíte vůni čerstvě mleté arabské kávy s kardamomem, orientálního koření a různých čajových směsí. Omámí vás vůně lubbánu, zapálené vonné pryskyřice. Nad hlavou uslyšíte muezína svolávat věřící k modlitbě do jedné z nejkrásnějších mešit města Al-Jazzar. Naleznete zde například rybí trh, trh s ovocem a zeleninou, bylinkami, suchými plody, vodními dýmkami, odvážnými tanečními kostýmy (tanec je pro Arabky velkou vášní).


Z místních restaurací se line vůně shawarmy, což je jehněčí, hovězí, krůtí nebo kuřecí maso připravované na velkém rotačním grilu, podávané v pitě, doplněné čerstvou a nakládanou zeleninou, ochucené sezamovou omáčkou a pikantní omáčkou z manga. Stejným způsobem se servírují i faláfel, smažené kuličky z cizrny. K tomu všemu velký výběr z grilovaných mas, zeleninových salátů, předkrmů, omáček a dipů. V předkrmech, zvaných mézze, jsou Arabové opravdovými mistři. V malých mističkách vám naservírují různé studené i teplé sezonní dobroty. Často tak máte na stole i 20 druhů nejrůznějších salátů, pomazánek a všelijak upravené zeleniny. Nejznámější pomazánkou je hummus, dohladka rozmixovaná cizrna ochucená sezamovou pastou, citronovou šťávou, česnekem a solí. Podává se s pitou, přelitá domácím olivovým olejem, posypaná petrželkou a mletou paprikou. Pita chléb je součástí téměř každého arabského jídla, často nahrazuje příbor. Přímo v Akku je jedna z nejznámějších hummus restaurací v Izraeli, známá jako hummus Saíd. Pokud zde budete chtít pomazánku ochutnat, připravte si dostatek času, zájem je veliký, budete muset čekat ve frontě. Mimo hummusu restaurace dále nabízí mshauwashi, další cizrnová pomazánka (hrubější, silně ochucena česnekem) a foul, což je pomazánka z fazolí.


Za zmínku určitě stojí bohatá nabídka mořských a sladkovodních ryb (včetně kapra) a různých plodů moře. Ryby doporučuji ochutnat v restauraci Uri Buri, která je velmi populární nejen mezi místními, ale také mezi turisty. Existuje zde i restaurace, kam si sami donesete vlastnoruční úlovek nebo právě koupenou rybu a kuchaři vám vše rádi připraví dle vašich požadavků.


Žízeň můžete zahnat čerstvou šťávou ze sezonního ovoce, čerstvou limonádou z limetky a máty, nápojem z tamarindu nebo cukrové třtiny. Z teplých nápojů doporučuji ochutnat arabskou kávu, čaj s yzopem či šalvějí. Věděli jste, že káva je Araby slazena podle různých událostí? Smutná událost – silná, hořká káva. Veselá událost jako svatba, narození potomka, narozeniny – sladká káva.

Když už se bavíme o míře cukru, místní cukrárny navštěvujte opatrně, zaručují zvýšení hladiny cukru v krvi neuvěřitelnou rychlostí. Téměř všechno cukroví je polité cukerným sirupem s příměsí růžové esence. Arabové cukr milují. Nabídka je lákavá, z nejběžnějších například baklava (tenké plátky těsta plněné směsí oříšků, medu a skořice), harisa nebo-li basbousa (krupicový koláč – pro představu, na domácí přípravu tohoto koláče padne 1 kg cukru/jeden plech), kunáfe (teplý sýrový moučník z vlasového těsta). 


Mimochodem, sýr, který je součástí kunáfe a mnoha daších sladkých jídel, Akawi, dostal jméno právě podle města Akka.


Dnešní malá prohlídka je u konce. Ve starém městě ale ještě chvilku zůstaneme. Příště mrkneme na zoubek některým vybraným restauracím, kterým nakoukneme pod pokličky a ochutnáme jejich speciality. Těším se na vás..as-salamu alejkum!



Žádné komentáře:

Okomentovat