28. listopadu 2013

Dáte si gahwa...nebo raději shaj?



Gahwa je arabská, jemně mletá a silná káva často vonící po kardamomu, součást všech společenských událostí i rodinných sešlostí, tradiční symbol Arabů. 

Arabové pijí kávu kdekoliv a kdykoliv během dne. Klidně se připravte na to, že vám lahodný mok nabídnou třeba v pekařství, krámku s kořením nebo na trhu s ovocem a zeleninou. Tím vám dávají najevo svou pohostinnost. Je zvyklostí kávu nabídnout celkem třikrát, pokud třikrát odmítnete, znamená to, že kávu opravdu nechcete nebo nepijete.




Káva se pije z malých šálků, často jedním douškem, který vás okamžitě osvěží, neboť arabská káva je opravdu hodně silná. Jestliže prázdný šálek stále držíte v ruce, znamená to, že si přejete znovu nalít. Pokud si chcete krevní tlak udržet v normě a po další dávce kofeinu už netoužíte, odložte šálek dnem vzhůru.

Příprava arabské kávy je malým rituálem, který odolává technickým vymoženostem a drží se tradiční cesty. Vaří se v džezvě, kovové nádobě kónického tvaru, obvykle se zobákovitým trychtýřem a dlouhou rukojetí.

Do džezvy se nasype nejprve káva a dle chuti cukr. Celé se to zalije studenou vodou a přivede k varu. Když káva vzkypí, odstaví se na pár vteřin stranou, aby nepřetekla a poté opět vrátí na rozpálenou plotnu. Tento proces se opakuje zhruba třikrát. Nakonec se nechá káva lehce "usadit" a poté nalévá do připravených šálků. Dle jemné kávové sedliny na dně šálku arabské ženy často věští osud tomu, kdo kávu vypil. 

Pokud je řeč o cukru, i ten má svá pravidla. Jeho množství je závislé na různých významných událostech. Například tradiční káva na pohřebních sešlostech je velmi hořká, zcela bez cukru. Zvláštní je také v tom, že se vaří dlouhé hodiny, často se přelévá z větší džezvy do menší, kde se dále vaří. Nakonec je hustá a opravdu velmi silná.

Na svatbách a rodinných oslavách se většinou podává káva jemná a lehce sladká. 




Neméně oblíbený je v arabském světě také shaj - čaj. Jeho oblibě se těší spíše ženy, které si šálek horkého nápoje doplněný různými bylinkami dopřávají hlavně na návštěvách či setkáních kdykoliv během dne. Čaj je servírován v malých zdobených skleničkách s ouškem. 

Z bylinek se nejčastěji používá miramíje (šalvěj), zófa (yzop) a nána (máta). Někdy se přidává také skořice, zázvor, sušené květy ibišku nebo anýz.

 Zajímavým nápojem je slazený odvar z kůry skořice a sušeného zázvoru, který u nás ženy pijí po porodu během celého šestinedělí. Servíruje se posypaný ořechy a kokosem. Skořice i zázvor se nechají na dně hrnce dále louhovat, celé se to uloží do chladu, podle potřeby odebere, odlije do džezvy a ohřeje. Nápoj má čistící a dezinfekční funkci.
 Pamatuji si, když se narodila Mariam a já se vrátila domů z porodnice, tchýně mi uvařila obrovský hrnec tohoto nápoje. A já si ho každé ráno dopřávala k snídani, trochu po svém - s trochou mléka.  Ten samý nápoj je nabízen i těm, kteří přicházejí gratulovat k narození potomka - rodina, sousedé, známí..

A co vy? Dáte si gahwa nebo raději shaj?









Čaj a káva dříve....











2 komentáře:

  1. Tak já bych prosila na 10. ledna kolem 7. ráno tu kávičku, ano?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude připravená, pěkně čerstvá a horká! A něco dobrého k tomu - třeba lachmanion :o). Už se moc těšíme!

      Vymazat