V hlavní roli se dnes představí brambory a rýže. Ty znáte především jako přílohu hlavního jídla. Co ale spojit obě věci dohromady a vytvořit tak netradiční a jednoduchý oběd nebo večeři. Arabové to umí (vždycky jdou tak trochu proti proudu) a věřte mi, nechutná to vůbec špatně. Navíc je to rychlovka, než řeknete švec, máte hotovo a můžete si v klidu vychutnat třeba šálek (spíše hrnek) kávy jako já.
Pro masožrouty mám dobrou zprávu, do omáčky lze přidat například smažený kebab.
Potřebovat budeme:
4 brambory
asi 800 ml masového vývaru (může být i zeleninový)
4 stroužky česneku
3 lžíce rajského protlaku
2 hrsti mraženého hrášku
hrst čerstvého koriandru
olej na smažení
sůl a drcený pepř
na rýži:
2 hrnky rýže (celkem 400 ml)
2 hrsti vlasových nudlí
olivový olej
sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a ve vyšší vrstvě oleje osmažíme do měkka, lehce do zlatova.
Do hrnce dáme prolisované stroužky česneku, rajský protlak a necháme rozvonět. Poté zalijeme vývarem, rozmícháme a necháme projít varem.
Přisypeme osmažené kousky brambor, hrášek a asi dvě minutky povaříme.
Nakonec přidáme na drobno posekaný korinadr a dochutíme solí a pepřem.
Na olivovém oleji osmahneme vlasové nudle (do zlatova), přisypeme rýži, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka.
Hotovo! Při servírování můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
to vypadá dobře!
OdpovědětVymazatDěkuji, je to vážně jednoduchá bleskovka. U nás oblíbená. Česnek s koriandrem vytvoří zajímavou chuť. Vlastně je to základ pro vice arabských jídel - dají se přidat například bílé fazole (místo hrášku) a kuřecí maso.
VymazatA nemate prosim recept na male bile fazolky (lobia) :), dekuji moc
OdpovědětVymazatTo myslíte vignu čínskou (černooký hrách, fazole)? Měla bych recept na čerstvé lusky, přidám ho na blog.
Vymazatja myslela ty drobne bile fazolky v tomatove omacce, k tomu tady v Egypte davaji ryzi s nudlickama, ale I ty cerstve lusky budou super :)
VymazatJsem to ale hlava děravá, recept na lusky už tu dávno je..http://aishacooks.blogspot.co.il/2013/10/vigna-cinska-lusky-na-oleji-rajcatech.html..na bílé fazolky recept nemám, ale řekla bych, že základ bude stejný jako jachnet batáta, tedy alespoň myslím, Egypt už má ty recepty trošku jiné.
Vymazat