Dnešní recept není žádná velká zdržovačka, surovin k výrobě je třeba také po skrovnu, takže ani žádné dlouhé stání u plotny. Prakticky si vystačíme s čočkou, česnekem, kouskem másla a dobrým vývarem. Kdo mě zná, jistě ví, že k čočce upřednostňuji jehněčí vývar a ani tento případ není výjimkou. Samozřejmě lze použít jakýkoliv vývar, nebo jen vodu a dobrý bujon.
Dobrou přílohou je pita chléb, který krásně zastane i funkci příboru. Prostě jen kouskem zalovte v talíři a šup s tím do pusy.
Jelikož se u nás v Izraeli blíží židovské svátky Pesach, tentokrát jsme k čočce pojedli celozrnný maces, kterého je teď všude plno. Maces je nekvašený chléb, jehož výroba musí dle židovských předpisů zabrat pouze pár minut. Chléb vypadá a chutná jako krekry.
Připravte si:
2 hrnky (celkem 400 ml) červené čočky
špetku prášku do pečiva (tak na špičku nože)
masový nebo zeleninový vývar
3 - 4 stroužky česneku
sůl a drcený pepř
špetku majoránky
Červenou čočku pořádně propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, přidáme prášek do pečiva a pořádně promícháme. Necháme asi 15 minut odstát.
Poté zalijeme vývarem, případně dosolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme do téměř kašovité konzistence. Vývaru dávejte po troškách, když se vyvaří, přilijte další.
Česnek utřeme s trochou soli a lehce osmažíme na rozpuštěném másle. Přidáme k čočce a promícháme. Dochutíme majoránkou, na talíři zakápneme citronovou šťávou a podáváme. Výborné s jarní cibulkou.
Ahoj Aisha, ten prasok do peciva sa tam pridava kvôli comu?
OdpovědětVymazatAhojky, ten tam je pro jemnou a nadýchanou strukturu.
Vymazatno vidis, to by ma nikdy nenapadlo....vyskusam :) Inak, robila som ten chrumkavy kuskus, je to mnamka :)
OdpovědětVymazatMně taky moc chutnal..díky.
VymazatAkurát som prepláchla šošovicu a nechala ju odstáť. Popíjam kávu a pozerám, čo je nové na Tvojom blogu. Veľmi sa mi páči, super recepty. Len tak ďalej :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za milá slova. Jsem ráda, že Tě stránky baví.
Vymazat