5. srpna 2013

Ořechové a datlové koláčky



Ramadán se přehoupl do posledního týdne, blíží se sváteční oslavy a s nimi spojené chvíle setkavání se s rodinou a přáteli. Přípravy vrcholí, vše je nazdobené, upravené a dovedené k dokonalosti. 

Peče se tradiční datlové a ořechové cukroví, vzduch se mísí s vůni grilovaného masa, čerstvě pečených chlebových placek, sváteční stůl zdobí barevné variace různých zeleninových salátů doplněné řadou omáček a dipů.




Děti se těší na program spojený s oslavami – jízda na koni, lodi, vodním skútru. Nechybí menší lunapark s různými atrakcemi, stánky s cukrovou vatou, oříšky v karamelu, vařenou kukuřicí nebo turmusem, což jsou vařené lupiny fazole sypané římským kmínem a citrónovou solí.

Logicky mám proto pro vás dnes připravené recepty na datlové a ořechové koláčky, oba časově dost náročné. Náročné proto, že se každý kousek cukroví formuje a zdobí ručně. Připravte si tedy dostatek času, pevná záda, sílu v pažích a hodně vnitřní pohody.

Já už mám pro tentokrát padla, dopekla jsem poslední plech, docukrovala poslední koláček a nyní už jen zaslouženě ochutnávám.

K přípravě cukroví vám doporučuji nějaký dobrý film, já si každoročně pouštím české komedie a filmové pohádky. Díky Bohu za Youtube! Tak mě napadlo, jak jsou některé filmy zcela nesmrtelné, dědičné po generace a vnímané jako součást každodenní zábavy. Mé děti se aktuálně zamilovaly do hory svalů akčního hrdiny Ramba. Má dcerka si s kamarádkou na Ramba dokonce i hrají, ovšem se zcela odlišným, ženským přístupem. Ona představuje akčního hrdinu, kamarádka jeho manželku a se šátkem kolem hlavy společně pijí kávu a vaří nedělní oběd. Dětská fantazie je naprosto dokonalá..:o)))




Ale zpět k receptu. Začneme ořechovými koláčky, neboť u těch je nutné připravit si těsto den předem. Co budeme potřebovat:

1 kg krupičky

600 g rostlinného tuku na pečení, ideálně s máslovou příchutí

1 hrnek (200 ml) hladké mouky

120 ml růžové vody (esence z růží)


na náplň:

250 g vlašských ořechů

2 lžíce moučkového cukru

1 lžičku skořice


Měkký tuk a krupičku promícháme. Směs pořádně, asi 10 minut třeme v dlaních a protlačujeme mezi prsty, čímž získáme jakousi mokrou drobenku. Přikryté necháme při pokojové teplotě do rána odpočívat.

Ráno do směsi zapracujeme mouku a růžovou vodu. Vypracujeme měkké, kompaktní, lehce drolivé těsto. 

Na hrubo umleté ořechy smícháme s cukrem a skořicí.


 


Z těsta rukou tvoříme kuličky (každou o hmotnosti zhruba 15 g). Pomocí ukazováčku do každé kuličky vyhloubíme jamku, čímž dostaneme oválný košíček, který naplníme lžičkou ořechové náplně.

Košíček uzavřeme, stlačíme do tvaru bonbonu a pomocí ozdobných kleštiček po obvodu upravíme do podoby květu. K tomuto účelu lze použít vroubkové kleštičky určené ke zdobení dortů nebo marcipánu. 




Takto připravené cukroví přendáme na plech vyložený pečícím papírem a při 200 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 20 minut pečeme. Po vychladnutí cukroví pocukrujeme. 

Z této dávky dostaneme zhruba 120 ks koláčků. 





Na datlové koláčky si připravte:

1 kg hladké mouky

600 g rostlinného tuku, ideálně s máslovou příchutí

5 lžic rostlinného oleje

60 ml růžové vody


na náplň:

1 kg vypeckovaných sušených datlí

2 lžičky mleté skořice

2 lžičky mletého anýzu

1 lžičku mletého hřebíčku

130 g másla


Prosátou mouku smícháme s na kousky nakrájeným tukem, olejem, růžovou vodou a vypracujeme měkké, hladké těsto, které necháme asi hodinku odpočinout.




Vypeckované datle umeleme na masovém strojku, smícháme se skořicí, anýzem, hřebíčkem a rozehřátým máslem. Vytvoříme měkkou pastu.

Z připraveného těsta rukou tvoříme kuličky (o hmotnosti zhruba 10 g) a z náplně válečky (každý cca 7 g). Osobně mám ráda každý kousek cukroví stejně velký, proto ty číselné údaje, jsem detailista..:o))


 


Každou kuličku těsta v dlani pomocí druhé ruky stlačíme, tím dostaneme tenkou placičku, do které zabalíme připravený váleček datlové náplně. Pomocí kleštiček z obou stran ozdobně upravíme.


 


A opět při 200 stupních zhruba 20 minut pečeme, necháme lehce zrůžovět. Na plechu necháme zcela vychladnout, můžeme lehce pocukrovat. Cukroví je velmi křehké, samo se rozplývá na jazyku, tak doufám, že si pochutnáte.

Ještě pro zajímavost. Do těsta je možné přidat ždibec drcené pryskyřice Mastixu, což je keř z rodu pistácií, a dále Mahlab (drcená semena třešně sv.Lucie).








8 komentářů:

  1. Ahoj Aisho, vidím použitou růžovou vodu a nedá mi to :) Máš k ní nějaké bližší info? Zatím jsem moc nepátrala, vím, že ji hodně mají, ale nevím, co od toho čekat. Maj celkově mraky esencí/aromat, nevím co přesně to je, ale působí to na mě dost chemicky na první pohled. Díky! Jinak koláčky jsou nádherné, jeden jako druhý, ale přesto je vidět, že je to pečlivá ruční práce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. Růžová voda je vlastně esence z růží a chemická určitě není. Arabové ji přidávají do všech moučníků a cukroví. Také skvěle ošetřuje pleť. Získává se z okvětních plátků růží, které se následně louhují. Třeba tady:
      http://www.gurmankoreni.cz/ostatni/ruzova-voda
      http://www.lekarna.cz/ruzova-voda-100ml/

      Vymazat
    2. Myslím že tu z gurmankoreni tady mívají, že je to jedna z těch častějších, asi to budu muset zase omrknout, doufám, že sami pro sebe budou dovážet jen kvalitu :). Kupovala jsem právě růžovou vodu přímo od výrobců, určenou podle mě pro výrobce kosmetiky - k té jsem měla nějak větší důvěru. Určitě ale budu muset vyzkoušet nějaký sušenky nebo cukroví.. A taky se chystám na kosmetiku, balzám na rty a nějaký krémík s tou vodou bude parádní..Díky za inspiraci! :)

      Vymazat
  2. Ahoj Aisha, tie koláčiky sú úplne dokonalé. Klobúk dolu.

    OdpovědětVymazat
  3. miluji tyto stránky

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, včera večer jsem pekla datlové cukroví a dnes ho ochutnala, náplň je ale dost tvrdá, jako sušenka. Potřebuje rozležet jako jiné cukroví??Díky! Jinak na ozdobu jsem použila krimpovací kleště, jsou dostupné v prodejnách pro cukráře:-)

    OdpovědětVymazat