1. prosince 2013

Čistě fenyklový salát



Detoxikační!

Fenykl (arabsky shómar) je přesně tou zeleninou, kterou jedni milují a druzí zcela zatracují. Aromatické chocholaté bulvy jsou často bez povšimnutí míjeny, utiskovány oblíbenějšími rajčaty, paprikami a okurkami, což je škoda, protože fenykl má vlastnost dobře posloužit například při dochucování polévek, omáček nebo salátů. Výborně se hodí k rybám či jehněčímu masu, může se plnit, dusit, zapékat, přidávat do pomazánek.

Fenykl vám doporučuji vyzkoušet při dietách a čištění organismu - skvěle si poradí s tuky a levou zadní zvládne i toxické látky (to by se vám mohlo hodit hlavně po Vánocích).

U nás je fenykl oblíben především v syrovém stavu, v salátech nebo jen tak do ruky na chroupání. A to i u dětí. To se mi na arabských capartech líbí, zcela bez řečí a protestů zďobnou jakoukoliv zeleninu. 






Co budeme potřebovat:

fenykl

3 plátky citronu

koření sumah

římský kmín

olivový olej

sůl


Fenyklu odstraníme svrchní listy a odřízneme zelené řapíky. Několik koprových snítků použijeme na konečné zdobení. Očištěnou bulvu nakrájíme na proužky (plátky), zakápneme olivovým olejem, posypeme římským kmínem a kořením sumah. Chemicky neošetřený citron nakrájíme na drobno (i s kůrou) a přimícháme do salátu. Dochutíme solí, případně zakápneme citronovou šťávou a posypeme zelenými snítky.






Žádné komentáře:

Okomentovat