Guláš, hospodská klasika..ten nesmí chybět ani u nás na Blízkém východě! A chutná, klukům jedněm arabským, až se jim dělají boule za ušima.
Hovězí guláš je možné dělat snad na tisíc způsobů a pokaždé bude chutnat trochu jinak, ale jedno mají společné - základem dobrého guláše je pořádný kus kližky - na tom se jistě shodneme.
Já mám pro vás dnes tisícátýprvní způsob, trochu orientální.
Trošku jsem zafušovala do klasiky a přidala harissa pastu a kardamom. Kardamom cpu téměř všude. Miluji tu vůni. Kdyby to šlo, sypala bych si ho snad i ráno na rohlík :o). Já vím, jsem hrozná. Ale furt lepší kardamom než majonéza, kterou jsem si s oblibou ke guláši dopřávala v mém experimentálním, pubertálním období. Kde jsou ty časy...
Co je třeba:
800 g hovězí kližky
2 velké cibule
6 stroužků česneku
2 lžíce harissa pasty
4 lžičky sladké papriky
1 lžička uzené papriky
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky mletého kardamomu
1 lžička majoránky
1 lžíce hladké mouky
masový vývar
sůl a drcený pepř
olivový olej
Cibuli nakrájíme na hrubo a na olivovém oleji osmahneme do zlatova. Přidáme rozmačkaný česnek, harissu, všechno koření (kromě majoránky) a necháme rozvonět.
Cibulovou směs přendáme do nádoby na pečení.
Na olivovém oleji zprudka zatáhneme na kostky pokrájené hovězí maso a přisypeme k cibulové směsi.
Do stejné nadoby, ve které jsme restovali maso, přidáme lžíci mouky, trochu vývaru a necháme lehce provařit, uvolnit výpečky.
Přilijeme k masu, promícháme, doplníme vývarem (lehce nad úroveň masa), dochutíme solí, pepřem a při 120 stupních pečeme (zakryté) do měkka.
Já jsem pekla zhruba 90 minut, pak jsem musela vyběhnout do ulic, tak jsem troubu vypnula, ale neotevírala - maso krásně došlo a změklo.
Nakonec přidáme majoránku a podáváme - nejlépe se šesti, to je jasný! A s vychlazeným ze sedmýho!
U nás pouze s rýží, došla mouka, ach jo..
Žádné komentáře:
Okomentovat