20. prosince 2013

Chlebové placky se sýrem



Co je třeba míti po ruce:

1 kg hladké mouky

1 lžíci sušeného droždí

530 ml vlažné vody

2 lžičky soli

špetku cukru

olivový olej

sýr Akawi





Ze všeho nejdřív si do čisté vody namočíme sýr, abychom snížili jeho slanost. Sýr necháme máčet pár hodin, přičemž vodu několikrát vyměníme. Poté sýr osušíme a na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme.

Pro nezasvěcené, akawi je bílý sýr balkánského typu v solném nálevu. 

Droždí rozmícháme asi ve 200 ml vody, přidáme špetičku cukru a necháme vzejít kvásek.

Prosátou mouku smícháme se solí, přidáme tři lžíce olivového oleje, kvásek, zbytek vody a pomocí hnětače vymícháme pružné a hladké těsto.

To potřeme ze všech stran olejem a necháme zhruba hodinku v teple kynout.

Poté těsto opatrně vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme asi na 15 kousků. To dělám tak, že těsto uchopím do ruky, mezi palcem a ukazováčkem vytlačím požadovaný kousek těsta, ukroutím a zarovnám na bochánek.

Přikrýté necháme asi 10 minut spočinout.

Poté všechny kousky rozválíme na placky vysoké asi 0,5 cm. Začneme u toho kousku, který jsme ukroutili jako první.

Opět přikryjeme a asi 15 minut čekáme.








Suchou (nepřilnavou) pánev rozpálíme a každou placku na ní zprudka opečeme, ale pouze z jedné strany. Vrchní stranu před pečením několikrát propícháme vidličkou. Placka tedy  zůstane na povrchu bílá, ale spodní strana je upečená do zlatova.

Každou placku potřeme olivovým olejem a posypeme sýrem.

Asi dvě minutky zapékáme buď v troubě při 250 stupních (pouze vrchní ohřev) nebo v remosce na maximum.






Žádné komentáře:

Okomentovat