2. prosince 2013

Pizza z pity



Pizza, oblíbené jídlo mých dětí. Minimálně dvakrát do měsíce ji tvrdě vyžadují. A samozřejmě každý trochu jinak. Jediné na čem se shodnou je sýr v maximálním množství, který pizza pobere.

Vyzkoušela jsem opravdu hezkou řádku těst až jsem nakonec zakotvila u těsta na pitu. Přidala jsem jen trochu olivového oleje navíc, a tak vzniklo dobře tvárné a chuťově výborné (hodnoceno mými potomky, manželem a švagrem) těsto. 








Těsto:

500 g hladké mouky

1/2 lžíce sušeného droždí

270 ml vlažné vody

40 ml kvalitného olivového oleje

1 lžička soli

ždibec cukru


rajčatová passata:

7 velkých zralých rajčat

1 lžička soli

1 lžíce tmavého třtinového cukru

1 lžička sušené bazalky

1 lžička sušeného oregána


Dále olivy, kukuřice, proužky červené a zelené papriky, mozzarella, akawi...atd. - prostě vše, co máte rádi.

To bych nebyla já, abych do jídla nepřidala něco krapet arabského, tentokrát akawi sýr, což je bílý sýr balkánského typu v solném nálevu. 

Zajímavost
Na Arabský poloostrov se tento sýr paradoxně dostává z českých Prachatic. Například do SAE ho dováží Madeta. A důvod? Je prý velmi kvalitní - zlaté české ručičky!  A Arabům na jeho výrobu chybí to nejzákladnější - mléko. Důvodem je příliš suché a teplé počasí.

Pokud se pro akawi rozhodnete, nejprve ho na několik hodin ponořte do vody. Během této doby vodu několikrát vyměňte. Voda vylouhuje sůl a sýr tak získá neutrální chuť.

A teď se dáme do těsta!
Ve 100 ml vlažné vody rozmícháme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. 

Mouku prosijeme, přimícháme sůl, přilijeme olivový olej, kvásek, zbytek vody a vypracujeme pružné a hladké těsto, které ze všech stran potřeme olejem a necháme v teple zhruba hodinku kynout. 





Passata?
Rajčata nakrájíme na větší kousky, přidáme cukr, sůl, bazalku, oregáno a pod pokličkou dusíme do měkka. Poté směs propasírujeme přes síto, vrátíme na plotnu a necháme dalších 15 - 20 minut povařit - zredukovat.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, rozválíme na tenko, potřeme passatou, ozdobíme čím je libo, posypeme sýrem, kraje potřeme olivovým olejem a při 230 stupních (horní a dolní ohřev) asi 10 minut pečeme.






Žádné komentáře:

Okomentovat