14. prosince 2013

Pečený kebab



Kebab je mleté jehněčí nebo hovězí maso ochucené kořením a osvěženo bylinkami. Má velmi mnoho podob. Může se napíchat na jehly nebo libovolně tvarovat, většinou do podoby válečků, šišek, které se buď grilují, smaží nebo pečou. 

Osobně mám nejraději grilovanou variantu, ale když venku prší a je zima, rozpálím troubu, přihodím nějakou zeleninu a peču! Dokonce nám tu napadl i sníh, tedy ne přímo u nás v Akko, ale Jeruzalém a okolí svatého města májí kalamitní stav, Bůh je opatruj! 


Budeme potřebovat:

800 g čerstvě mletého hovězího masa

1 menší cibuli

hrst hladkolisté petržele

trochu čerstvé máty

1 lžičku mleté sladké papriky

1 lžičku mletého nového koření

1/2 lžičky skořice

olivový olej

sůl a drcený pepř

1 velkou cibuli

červený a zelený paprikový lusk

2 rajčata

trochu masového vývaru


Menší cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji lehce orestujeme. Přidáme nové koření, papriku, skořici, pepř a necháme jemně rozvonět. 

Mleté maso smícháme s drobně posekanými bylinkami, přidáme cibulovou směs, sůl a pořádně promícháme. Rukama tvarujeme šišky.

Velkou cibuli, papriky a rajčata nakrájíme na proužky a vyskládáme do větší nádoby na pečení. 

Na zeleninu položíme připravený kebab, podlijeme lehce vývarem, případně osolíme, opepříme a při 200 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 60 - 75 minut pečeme.

První půlhodinku pečeme zakryté, aby zelenina hezky změkla.






Žádné komentáře:

Okomentovat