K dnešnímu receptu mě vybídl Muhammad, plněné vinné listy miluje. A protože ho dnes čekala nemilá návštěva zubního lékaře, ráda jsem mu dopřála alespoň tuto maličkost.
Synek před časem trochu nezvládl zatáčku a havaroval na kole. Odnesla to jednička vpravo nahoře. Díky Bohu, že jen ta! Řev, slzy, krev, vyděšení sousedé..
U zubaře - řev, slzy, vyděšená matka (já)! Tento druh lékařů opravdu nemusím, takže u mě pot, horko, roztřesená kolena. Vedle mě manžel, který jevil značné známky nervozity a blízkého psychického zhroucení (dětský křik trvající déle než minutu opravdu nezvládá). A pohled na připravenou injekční stříkačku a ostrou jehlu ho více než dodělal. Začal měnit barvu a téměř nemluvil (Allahu akbar).
Nakonec vše zachránila lékařka, která když viděla bezvýchodnou situaci, zlomený zub pouze ošetřila antibiotiky a přeobjenala nás na leden s tím, že do té doby přichystá rajský plyn. Doufám, že připraví dávku také pro mě a manžela.
Jelikož jsme k lékaři museli až do nedaleké Haify, tchýně se nabídla, že mi s dawáli (vinnými listy) pomůže. K mému překvapení se chopila naprosto všeho a po návratu domů mě na stole čekal talíř plný horkých závitků a vařené oháňky, za což ji velice děkuji..chutnaly skvěle!
Co je třeba:
1 - 2 hovězí oháňky (podle velikosti)
1 kg vinných listů
(pokud možno vybírejte mladé a měkké listy - já je měla schované od léta u ledu)
3 hrnečky rýže (celkem 600 ml)
1 lžička mletého nového koření
1 lžička římského kmínu
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
sůl a pepř
olivový olej
Vinným listům odstraníme stopky a postupně je vkládáme do vroucí, osolené vody. Když změní barvu na hnědozelenou, což trvá tak půl minutky, listy vyjmeme, necháme okapat a vychladnout.
Na trošce olivového oleje lehce orestujeme dobře propláchnutou rýži, přisypeme všechna koření a necháme dobře rozvonět. Směs osolíme a necháme vychladnout.
Jednotlivé listy položíme lesklou stranou na podložku. Širší stranu, kde byla stopka, poklademe trochou nádivky, okraje přeložíme a list stočíme do ruličky. Nádivky nedáváme přílis velkou vrstvu, rýže by nezměkla.
Ve vyšším hrnci a na olivovém oleji nejprve orestujeme nasekané kousky oháňky. Hrnec odstavíme z plotny a na maso ve vrstvách skládáme připravené ruličky vinných listů, těsně vedle sebe.
Povrch zatížíme několika vidličkami, zalijeme vodou (lehce nad úroveň závitků), osolíme, přivedeme k varu, poté teplotu snížíme na minimum a pod pokličkou asi dvě hodinky vaříme. Během varu podle potřeby dále podléváme.
Podáváme samostatně jako hlavní chod, doplněné kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Hotové i syrové závitky je možné skladovat u ledu, vydrží.
Žádné komentáře:
Okomentovat