30. prosince 2013

Kafta na plechu (2 in 1)



Kafta není nic jiného než mleté maso. Arabové umí kaftu připravit snad na sto způsobů - na jehle, na grilu, na plechu (to bude předmětem dnešního zkoumání), v pitě, smaženou, pečenou, dušenou..

Základem je vždy čerstvě mleté hovězí nebo jehněčí maso (obě masa se často mixují), které je ochuceno hlavně novým kořením, skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a pepřem. Osobně vynechávám muškát, islám jeho používání neschvaluje. Důvodem jsou omamné účinky, které má.

Z bylinek se používá hladkolistá petržel, koriandr nebo máta.

Přes Vánoce jsem vás trochu šetřila, nechala odpočinout a spočinout, chápu všechny ty plné talíře a stoly, co jste museli zvládnout, mashaAllah (po pravdě trochu závidím), a proto v dnešním receptu zabijeme hned dvě mouchy jednou ranou. Uděláme si kaftu se zeleninou a kaftu v sezamové omáčce. Základ je stejný, krapet se liší pouze provedení.


Bez čeho se neobejdete:

700 g čerstvě mletého hovězího masa

1 menší cibule

hrst hladkolisté petržele

hrstička čerstvého koriandru

1 lžička mletého nového koření

1 lžička skořice

trocha mletého hřebíčku

masový vývar

olivový olej

sůl a pepř


dále:

2 cibule

1 zelený paprikový lusk

2 rajčata

2 brambory

5 lžic sezamové pasty tahíni

2 lžíce čerstvé citronové šťávy




Mleté maso smícháme s drobně pokrájenou cibulí a bylinkami, přidáme všechna koření, osolíme, zakápneme olejem a rukou pořádně propracujeme.

Připravenou masovou směs rozdělíme na dva díly (v mém případě na 400 a 300 g - děti raději kaftu se zeleninou) a rukou urovnáme, roztáhneme na dva menší plechy nebo zapékací misky. 

Okraje kafty lehce vytáhneme, maso se speče.


Případ první (zeleninová kafta - kulatý plech o průměru 27 cm)

Cibuli nakrájíme na silnější kolečka, lehce posolíme a na trošce olivového oleje orestujeme do sklovita. Takto upravenou cibuli narovnáme na masovou směs, přidáme na kolečka pokrájená rajčata, brambory na hranolky a paprikový lusk na proužky. Zeleninu jemně osolíme a opepříme (tedy podle toho, jak máte silný vývar).

Zalijeme vývarem (200 ml) a při 200 stupních zhruba 80 minut pečeme.




Případ druhý (sezamová kafta - plech 18 x 25 cm)

Připravenou kaftu zalijeme vývarem (asi 150 ml) a při 200 stupních zhruba 60 minut pečeme.

Mezitím sezamovou pastu smícháme s vývarem a dochutíme citronovou šťávou. Vývaru dejte tolik, aby výsledná omáčka měla hodně řídkou konzistenci, téměř jako voda. A opět je to o síle vývaru. Pokud máte vývar silný, dejte napůl s vodou.

Ke konci pečení nalijeme připravenou omáčku na kaftu a asi 5 minut dopékáme. Omáčka prohřátím zhoustne do krémové konzistence.




Podáváme jak jinak než s pitou, čerstvou a nakládanou zeleninou nebo zeleninovými saláty.






Žádné komentáře:

Okomentovat