Kuskus je v arabském světě velmi oblíben. Je součástí polévek, salátů, masových pokrmů, často nahrazuje rýži nebo slouží jako příloha k rybám.
Kuskus je také možné využít při přípravě sladkých jídel či dezertů, hlavně v kombinaci s mlékem, esencí z růží a suchými plody.
U nás je nabízen hned v několika velikostech. Drobný kuskus stačí pouze zalít vroucí vodou nebo vývarem, větší je třeba lehce povařit, často v páře.
Výhodou je, pokud vlastníte hrnec přímo na kuskus. Je to vyšší nádoba, na které je položená další (napařovací) nádoba. V dolním hrnci se vaří základ jídla, často směs zeleniny a masa, a v horní části (pod pokličkou) kuskus.
Oblíbenou variantou je také smažená verze kuskusu - smažená zelenina, restovaný kuskus, případně maso. Příprava nezabere příliš mnoho času a výsledkem je chutné jídlo. Jdeme na to...
Co je třeba:
500 g kuřecího masa
(stehenní nebo prsní řízky)
1 cibule
3 větší mrkve
1 menší lilek
1 menší cuketa
1 menší květák
2 brambory
350 g celozrnného kuskusu
kuřecí vývar
1 lžička koření sumah
1 lžička mletého nového
koření
1 lžička mletého kardamomu
1 lžička mleté skořice
olivový olej + olej na
smažení
sůl a drcený pepř
Mrkev, lilek, cuketu a
brambory nakrájíme na větší kostky, květák rozebereme na růžičky. Lilek řádně
posolíme a necháme vypotit. Všechnu pokrájenou syrovou zeleninu osmažíme ve
vyšší vrstvě oleje do zlatova, do měkka. Na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný
olej a jemně osolíme.
Kuřecí maso nakrájíme na
kousky, posypeme kořením sumah a promícháme. Ve větší panvi s vyšším
okrajem a na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli, přídáme kuřecí maso a
zprudka opečeme. Přisypeme nové koření, kardamom, skořici, pepř a necháme
rozvonět.
Vmícháme suchý kuskus,
který lehce orestujeme. Vše zalijeme horkým vývarem, přidáme osmaženou
zeleninu, zlehka promícháme, případně dosolíme, vypneme plamen a pod pokličkou
necháme vstřebat tekutinu.
Podáváme s kopečkem zakysané
smetany nebo bílého jogurtu. Můžeme posypat bylinkami, hladkolistou petželkou
nebo čerstvým koriandrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat