Pokud se zjištěním, že jste letos nestihli upéct perníčky včas, propadáte panice, nezoufejte! Mám pro vás recept na medové cukroví, které je možné konzumovat hned, bez rizika vylámání zubů nebo zlomení čelisti. Žádné čekání a uležení!
U nás by ani nemělo čas se rozležet, někdy ani nestihnu přidat polevu, děti jsou rychlejší, seběhnou se a ochutnávají. A že se jich občas sejde dost, jen ze strany manžela mám přes deset švagrů, dvě švagrové a téměř všichni mají dvě a více dětí.
Ovšem právě děti jsou nejlepšími kritiky, zcela naplno a bez zábran řeknou, jestli jim jídlo chutná nebo ne - medové cukroví chutnalo všem, ilHamduliLlah (díky Bohu).
Těsto:
450 g hladké mouky
160 g moučkového cukru
60 g ztuženého tuku
120 g tekutého medu
1 lžička jedlé sody
2 vejce
1 lžička skořice
1 lžička mletého anýzu
trocha tlučeného hřebíčku
Bílková poleva:
130 g moučkového cukru
1 bílek
2 lžičky citronové šťávy
Sypké suroviny přesijeme, promícháme s kořením, přidáme změklý tuk,
med a vejce. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu zhruba hodinku
odpočinout.
Na lehce pomoučeném vále těsto rozválíme a formičkami vykrajujeme libovolné
tvary (s těstem se velmi dobře pracuje). Pokud můžu radit, neválejte těsto
příliš na tenko, nechte mu trochu síly.
Pečeme při 160 stupních (na horkovzduch). Až kraje lehce zezlátnou, máme
upečeno. Nepečte ale příliš dlouho, aby se cukroví příliš nevysušilo.
Hotové cukroví můžeme ozdobit bílkovou polevou, kterou vyšleháme z cukru,
bílku a citronové šťávy. Případně dozdobíme
například piniovými oříšky.
Žádné komentáře:
Okomentovat