26. června 2013

Tabbouleh


Tabbouleh je salat, jehoz zakladem je hodne na drobno posekane hladkoliste petrzele. Cim vice, tim lepe. Mnozstvi se nebojte, vysledny chutovy zazitek je vzdy zarucen. Navic po zdravotni strance je petrzel, aby dlouho vydrzel, vybornym zdrojem vseho dobreho - mineralnich latek, kyseliny listove a nekterych vitaminu. Dalsi vybornou surovinou, kterou salat obsahuje, je bulgur, lamana celozrnna psenice. V arabskem svete se bulgur tesi velke oblibe, pridava se do masitych pokrmu, k lusteninam, do polevek ci zeleninovych jidel.

Variant salatu tabbouleh existuje cela rada, pridavaji se rajcata, salatova okurka, rimsky salat, cesnek nebo zrnicka granatoveho jablka, zalezi na zvycich, ktere jsou v kazde arabske oblasti jine. Z bylinek napriklad cerstva mata nebo koriandr. Dochucuje se korenim sumah, citronovou stavou, olejem, soli a peprem.

Tabbouleh je vetsinou servirovan jako hlavni chod, doplnen ruznymi smazenymi nebo pecenymi variacemi na slano plneneho listoveho testa. Je take soucasti tabule pri arabskych oslavach, napr. svatebnich hostinach.


Komu se neleni, tomu se zeleni! Zahalet nebudeme, zelenat se bude hodne. Existuji totiz dva zpusoby, jak salat pripravit. Muzeme krajet a krajet a krajet, toz tradicni, prvni cesta. V tom pripade si pripravte dostatek casu a silu v pazich. Druha varianta nabizi moznost vyuziti kuchynskeho mixeru, ktery usetri vetsinu casu a praci udela za vas. Diky Bohu za tento vynalez.

Pripravte si:

200 g hladkoliste petrzele
1 mensi rimsky salat
1/2 hrnku (125 ml) bulguru
1 mensi cibuli
2 rajcata
kousek salatove okurky (asi 10 cm)
velkou hrst cerstve maty
1 lzicku koreni sumah
stavu z 1 - 2 mensich citronu (dle chuti)
avokadovy nebo olivovy olej
sul (pouzila jsem morskou) a drceny pepr (dala jsem pepr 4 barev)

1/2 hrnku bulguru zalijeme po okraj vrouci vodou, promichame a nechame vstrebat tekutinu.

Petrzelku nakrajime nebo rozmixujeme na velmi drobno. Pridame na jemne prouzky pokrajeny rimsky salat, na drobno nakrajenou cibuli a matu, na kosticky rajcata a salatovou okurku. Prisypeme vychladly bulgur, sumah a promichame.

Zakapneme olejem (nesetrime) a dochutime soli, peprem a citronovou stavou.




























Žádné komentáře:

Okomentovat