Existují věci, které bych ráda ochutnala, zkusila, ale chybí mi odhodlání se do nich pustit. Jednou takovou věcí je kaštanové pyré. Zajímalo mě, jak chutnají kaštany na sladko, kaštanový krém, kaštanové těsto. Trvalo mi celkem dlouho, než jsem se rozhodla pro vyzkoušení. Včerejší den byl ten pravý.
Koupila jsem pytlík kaštanů, asi 700 g, namočila je na dvě hodiny do vody, nařízla do kříže a dala na 15 minut vařit. Kaštany namáčím proto, že jdou pak lépe naříznout.
Po uvaření ještě teplé kaštany oloupeme. Zalijeme mlékem (300 - 350 ml) a uvaříme do měkka. Když jdou kaštany lehce rozmáčknout vidličkou, máme hotovo. Přidáme dvě lžíce třtinového cukru, lžičku vanilkového extraktu a necháme vychladnout.
Poté celou směs dobře rozmixujeme na hladký krém.
Těsto na koláč jsem použila toto, tentokrát s drobnými úpravami. Je super rychlé, hodně variabilní, zcela nenáročné na suroviny a přitom chutné a vláčné. Navíc bez mléka a vajec.
Co je třeba
na těsto:
1,5 (375 ml) hrnku hladké mouky
1/2 hrnku (125 ml) tmavého třtinového cukru
3 lžíce kvalitního kakaa
špetka soli
prášek do pečiva
1 lžička octa
5 lžic řepkového oleje
1 hrnek vody
250 g kaštanového pyré
na pomerančový sirup:
1 hrnek (200 ml) čerstvé pomerančové šťávy (zhruba ze dvou pomerančů)
1/2 hrnku (100 ml) tmavého třtinového cukru
na krém:
250 g krémového sýru typu Philadelphia, New York (použila jsem 9%)
250 g kaštanového pyré
dle chuti moučkový cukr
dle chuti skořice
Prvních pět surovin na těsto smícháme v jedné míse, další tři suroviny v druhé. Obě směsi spojíme v jednu a pořádně promícháme. Nakonec vmícháme kaštanové pyré.
Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem a uzavřeme. Vymažeme máslem.
Připravené těsto vlijeme do formy a při 180 stupních zhruba 35 minut pečeme.
Pomerančovou šťávu svaříme s cukrem na sirup (asi 10 minut) a necháme vychladnout.
Ještě horký koláč pomalu a rovnoměrně polijeme pomerančovým sirupem a necháme vychladnout.
Krémový sýr a kaštanové pyré dobře promícháme, dochutíme cukrem, skořicí a rozetřeme na koláč. Povrch koláče můžeme posypat kakaem. Vložíme na několik hodin do chladu, nejlépe přes noc.
Žádné komentáře:
Okomentovat