22. listopadu 2013

Jedno grilovací odpoledne..jeden pátek



Všechno je úplně jinak. Člověk plánuje a Bůh mění! Jsem hrozná, nestíhám přidávat příspěvky včas a vzniklá časová prodleva má za následek neustálé upravování textu tak, aby časově ladil, takže...snad už doopravdy

Minulý pátek nás zcela nečekaně navštívil šejch Ali a dovezl nám krásný kus flákoty na gril. Šejch se u nás říká člověku, který chodí oblečen v tradičním islámském oděvu, nosí plnovous a studuje nebo vyučuje islám. Šejch Ali je náš rodinný přítel a učitel. Jako jeden z mála mluví dobře anglicky, což mi v mnohých otázkách usnadňuje studium.

No a tenhle šejch má známého na jatkách, košér jatkách, od kterého kupuje čerstvé maso. A protože měl šejch náhodou cestu kolem jatek, a pak hned kolem nás, stavil se na kus řeči a dovezl tři kila veverky a dvě kila mletého masa na kebab. 

Veverka, někdy také řeznická panenka, je dlouhý, pásově tvarovaný kus hovězího masa sousedící se svíčkovou, v místech, kde má špičku. Arabsky žanzír, volně přeloženo jako řetěz. Veverka patří k nejchutnějším svalům hovězího masa, je skvělá na grilování nebo pečení na pánvi.




Rozhodli jsme se tedy pro grilovací odpoledne. Do práce se zapojila celá rodinka. Manžel chystal maso na jehly, Ondřej (nejstarší potomek, toho času puberťák na zabití) připravoval kebab, Muhammad (dítě školou povinné) a Mariam (nejmladší člen domácnosti ) mi pomáhali dělat saláty a dipy.

Prvním receptem jsou masové jehly, na které je třeba:

hovězí veverka

mleté nové koření

mletý hřebíček

mletá skořice

drcený pepř

sůl

 Veškeré koření nejprve krátce opražíme na sucho na pánvi, čímž zvýrazníme jeho chuť a vůni. Koření dejte podle chuti (s větším podílem nového koření, skořice a hřebíčku stačí jen ždibec na ovonění). A nedávejte ho celkově příliš mnoho, spíše jen lehce poprašte, veverka má dobrou hovězí chuť. Však to znáte – jak by řekl Atakdále: přiměřeně, přiměřeně! :o).

Maso nakrájíme na kostky, dáme do mísy a promícháme s kořením. Takto necháme alespoň hodinku rozležet, při pokojové teplotě.

Poté jednotlivé kousky masa napícháme na jehly a krátce grilujeme z obou stran. Nakonec maso osolíme. Dobrou chuť!

Tip: Napíchejte na jehly také menší neoloupané cibule a šup s nimi na gril. Je to dobrota.




Dalším receptem je kebab, kořeněné mleté maso s bylinkami, nachystejte si:



1 kg mletého masa

1 menší cibule

1 lžička mletého nového koření

½ lžičky římského kmínu

½ lžičky skořice

¼ lžičky mletého hřebíčku

menší hrst čerstvého koriandru

velkou hrst hladkolisté petržele

drcený pepř

sůl





 Kebab je většinou připravován z hovězího nebo jehněčího masa. Já jsem pro mix, s větším podílem hovězího masa. Jehněčí maso kebab příjemně ovoní.

Role kuchaře se tentokrát ujal Ondřej, který o víkendech brigádničí v nedalekém shawarma bistru, takže má s grilováním a připravováním podobných věcí celkem zkušenosti.

Cibuli, koriandr a hladkolistou petržel nakrájíme na drobno a smícháme s mletým masem. Všechna koření nejprve krátce rozvoníme na suché a rozpálené pánvi, poté přisypeme k masové směsi, osolíme a rukama pořádně promícháme.

Rukama směs vrstvíme na jehly a krátce grilujeme. Podáváme s různými dipy a zeleninovými saláty.


Tip: Do směsi můžete dále přidat i trochu čerstvé máty. Spolu s masem vytváří velmi zajímavou chuťovou kombinaci.




ostrý dip:

6 lžic harissa pasty

6 lžic rajského protlaku

1 menší cibule

3 lžíce olivového oleje

velká hrst čerstvého koriandru

sůl


sezamový dip:

150 ml sezamové pasty tahíni

velká hrst hladkolisté petržele

1 ks citron

sůl


Tipy na dipy po arabsku, které masu propůjčí trochu orientálních chutí a vůní.

Harissa pastu a rajský protlak smícháme. Přidáme na drobno pokrájenou cibuli a koriandr. Naředíme olivovým olejem a dochutíme solí.

Sezamovou pastu naředíme vodou do hustoty krémového jogurtu, dochutíme citronovou šťávou a solí. Nakonec přimícháme posekanou petržel. Sezamová pasta po prvním přidání tekutiny nejprve zhoustne a vypadá sraženě, tak se nelekněte. Po dalším přidání vody získá krémovou konzistenci. Citronové šťávy dejte hodně, ta tahíni sluší.

A na závěr trocha zeleninky - rychlosalát..


1 větší plechovka sterilované kukuřice

2 kyselé okurky

½ červeného paprikového lusku

hrst čerstvého kopru

citronová šťáva

olivový olej

sůl


V roli pomocníků a degustátorů mi tentokrát byli u ruky Muhammad a Mariam. 

Muhammad zřejmě podědil velký apetit a lásku k jídlu po mně, jelikož téměř všechno dlabe s obrovským nadšením. Takže salát neustále míchal a ochutnával, radil co přidat a čeho je dost. A tak salát mizel jak pára nad hrncem :o).

Okurky, papriku a kopr nakrájíme na drobno. Smícháme s odkapanou kukuřicí, zakápneme olejem a dochutíme citronovou šťávou a špetkou soli. 




3 komentáře:

  1. Tak dneska k večeři jsem si udělala tento rychlosalát a musím říci - úžasný dobrý mňamka!!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto luxusní a vůbec celé stránky nemají chybu,čerpám poměrně často a rodina je u vytržení,díky :-)

    OdpovědětVymazat