29. července 2013

Krupicové kunáfe



Tento dezert, moučník, je v arabském světě právem nazýván králem sladkých jídel. Podává se jako zákusek, předkrm, sladké jédlo. Téměř každá významnější událost končí podáním  tohoto jídla. 

Nejlepší kunáfe dostanete ve městě Náblus, které se nachází v Palestině. Právě z tohoto města se dále rozšířilo do celého arabského světa. Příprava kunáfe se v nábluských rodinách tradičně dědí z otce na syna po dlouhé roky. 

Na pravé kunáfe je třeba speciální těsto, které je téměř nemožné vyrobit doma. Vypadá jako nejtenčí, dlouhé vlasové nudle. Proto téměř každá arabská "cukrárna" nabízí dodání čerstvého kunáfe až do domu. V domácím prostředí je možné moučník připravit z krupičky, také dobrá varianta.



Potřebovat budeme:

4 lžíce másla

veku nebo toustový chléb (bez kůrky)

250 g sýru Akáwi

1/2 hrnku (celkem 100 ml) krupice

3 hrnky (celkem 600 ml) mléka

1 lžíci kukuřičné moučky (škrobu)

mlété pistáciové oříšky 


na sirup:

1 a 1/2 hrnku (celkem 300 ml) vody

1 a 1/2 hrnku (celkem 300 ml) cukru

pár kapek citronové šťávy

esenci z růží


Vodu, cukr a vodu z růží rozmícháme, přivedeme k varu, zakápneme citronovou šťávou a svaříme na sirup, asi 15 minut. Poté necháme zcela vychladnout.

Akáwi namočíme na několik hodin do vody, čímž ze sýru vylouhujeme sůl, sýr získá neutrální chuť. Vodu několikrát vyměníme. Poté osušíme papírovým ubrouskem a nastrouháme na hrubé slzičky.

Krupici a kukuričnou moučku rozmícháme ve studeném mléce a uvaříme hustou kaši.


Nádobu na pečení (18 x 28 cm) vytřeme 2 lžícemi másla, dno posypeme rozdrolenou vekou, jen abychom zakryli dno. Poté rovnoměrně posypeme nastrouhaným sýrem. Na sýr nalijeme horkou kaši a celý povrch potřeme 2 lžícemi rozpuštěného másla.


Při 200 stupních (horní a dolní ohřev) cca 35 - 45 minut pečeme, povrch jemně zezlátne..


Po upečení kunáfe překlopíme na tác, talíř nebo podnos, na kterém máme položený pečící papír. Pomocí pečícího papíru přendáme moučník zpět do pečící nádoby, tentokrát bez překlopení, sýrovou směs máme na povrchu, měla by mít zlato-oranžovou barvu.


Ještě horký moučník pomalu polijeme připraveným sirupem, posypeme oříšky a ihned podáváme.





Žádné komentáře:

Okomentovat