8. července 2013

Křupavá granola



4 hrnky ovesných vloček

0,5 hrnku kokosu

5 lžíce kokosového krému

2 lžíce hnědého třtinového cukru

3 lžíce javorového sirupu

1 lžíce sezamových semínek

1 lžička skořice

2 hrsti sekaných mandlí

1 hrst rozinek

1 hrst sušených brusinek

1 hrst sušených meruněk

1 hrst sušených švestek

větší špetka soli


Mám ráda ovesnou kaši, ovesné karbanátky, všechny ty müsli tyčinky - prostě vše, co jen lze z ovesných vloček vymyslet. Stejnými nadšenci jsou i mé ratolesti, vlastním tři kousky s jasně převažující mužskou částí (2 : 1). Proto jsem pátrala, jak si připravit domácí granolu, kterou si s oblibou dopřávám k snídani. Zjistila jsem, že to není vůbec nic složitého, a tak vám nabízím mou verzi. 

Připravte si hrnek o objemu 200 ml a jdeme na to. V jedné míse smícháme ovesné vločky se sezamovými semínky a skořicí.

Kokosový krém, cukr, javorový sirup a sůl promícháme v jiné misce.

Obě směsi spojíme v jednu, pořádně promneme, aby se vločky stejnoměrně obalily a rozložíme na velký plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horní a dolní ohřev) a zhruba 10 minut pečeme. Během pečení několikrát promícháme, aby se granola nepřipálila.

Po uplynutí doby ke směsi přimícháme posekané mandle a kokos. Vložíme zpět do trouby a dalších 15  minut pečeme (do křupava). Směs několikrát promícháme.

K hotové granole přimícháme na drobné kousky nasekané sušené ovoce.

Necháme vychladnout, přičemž několikrát promícháme.

Skladujeme v nádobě s uzávěrem a podle potřeby používáme do jogurtů, moučníků, nebo jen tak :o).



Žádné komentáře:

Okomentovat