27. července 2013

Shawarma



Shawarma je kuřecí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso připravované na velkém rotačním grilu, v arabském světě velmi populární. V domácím prostředí se musím spokojit s přípravou masa na pánvi a krátkém zapečení pod grilem, take dobrá varianta. 

Shawarma je součástí stánkového (rychlého) občerstvení, které u Arabů naleznete téměř na každém kroku. Je servírována v pitě, doplněna různými zeleninovými saláty a dochucena nejčastěji sezamovou tahíni omáčkou a sladkokyselou omáčkou z manga, která se nazývá amba.

Důležitou částí přípravy masa je koření, přesněji směs koření, která se lehce liší podle různých arabských oblastí a zvyklostí. Osobně jsem si oblíbila tuto kombinaci:


lžička kari

lžička mleté sladké papriky + špetka uzené papriky

lžička mletého koriandru

lžička sušeného česneku

1/2 lžičky římského kmínu

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky mletého hrebíčku

1/2 lžičky mletého pepře


Všechno koření smíchám a použiji na kilo masa. Dnes jsem volila maso krůtí, přesněji vykoštěná krůtí stehna. Shawarma z tohoto druhu masa je krásně šťavnatá a měkká. Pro vůni a chuť jsem přidala kousek jehněčího loje nebo tuku (nevím, jak to přesně nazvat).

1 kg krůtího masa nakrájíme na velmi jemné kousky a na 12 - 24 hodin naložíme do připravené směsi koření a uložíme do chladu. 

Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyjmeme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.

Jehněčí lůj vložíme na větší pánev a necháme lehce vyškvařit a rozvonět. Rozpálíme na maximum, přidáme asi lžíci olivového oleje, přisypeme krůtí kousky a zprudka restujeme do měkka. Ke konci shawarmu osolíme.

Poté maso přendáme na plech s vyšším okrajem a vložíme na pár minutek pod gril. Až bude mít lehce křupavou kůrku, je hotovo.

Na tahíni omáčku si připravíme sezamovou pastu, citronovou šťávu a sůl. Všechny suroviny smícháme a naředíme studenou vodou. Nelekejte se, pasta po prvním přidání vody nejprve zhoustne, ale po opětovném přidání tekutiny začne řídnout. Pasty stačí troška, tak 100 ml, naředěná téměř zdvojnásobí objem. Citronové šťávy a soli dejte dle potřeby, ovšem doporučuji nešetřit.

Ted už zbýva pouze nakrájet rajčata, okurky a nakládané okurky na kolečka, cibuli na proužky, případně připravit vámi zvolené zeleninové saláty (osobně doporučuji zelný salát) a můžeme servírovat. Pita chléb naplníme masem, saláty a zeleninou a přelijeme tahíni.




Inspirace na salát:

1/2 menší hlávky červeného zelí
hrst listu celerové natě
1/4 - 1/2 lžičky kyseliny citronové (dle chuti)
asi 2 lžíce vinného octa
rovná lžíce cukru
asi 3 lžíce olivového oleje
sůl

Červené zelí nakrájíme na jemné proužky, přidáme posekanou celerovou nať a dochutíme kyselinou citronovou, octem, olivovým olejem, cukrem a solí. Promícháme a necháme tak 30 minut odležet.


Salát z bílého zelí dochucuji naprosto stejně, pouze místo celerové natě přidávám hrst pokrájeného kopru a kousek nastrouhané syrové mrkve.


Žádné komentáře:

Okomentovat