15. července 2013

Fattoush - zeleninovy salat

Fattoush je jednim z mnoha arabskych salatu, muj oblibeny. Zakladem jsou, trocha arabstiny neni na skodu, tudiz uvadim nektere nazvy i v originalnim zneni, bandora (rajcata), chiar (okurka), filfel (paprika), basal (cibule) a osmazene kousky pity, coz je arabsky chleb. Z bylinek je pouzita hladkolista petrzel, jako koreni sumah, na ozdobu je pouzit akawi syr, ktery, jen tak pro zajimavost,  je pojmenovan podle mesta, ve kterem ziji, Akko.

Akawi je bily slany syr, ktery kdyz ponorite na nekolik hodin do vody, snizite tim jeho slanost, sul se vylouhuje, pricemz je potreba vodu nekolikrat vymenit. Komu vyssi slanost nevadi, pouzije syr bez namaceni.

A ted zpatky k samotnemu salatu, pripravte si:

6 pevnych zralych rajcat
1 mensi salatovou okurku
1 cerveny paprikovy lusk
2 jarni cibulky nebo mensi cibuli
2 poradne hrsti posekane hladkoliste petrzele
1 lzicku koreni sumah
avokadovy nebo olivovy olej
sul a drceny pepr
citronovou stavu (dle potreby)
syr akawi (dle chuti)
pita chleb

Pitu nakrajime na kosticky a v oleji osmazime do zlatova. Prendame na papirovy ubrousek a nechame okapat prebytecny olej.

Veskerou zeleninu nakrajime na kosticky, velikost zalezi na vas. Pridame drobne pokrajenou jarni cibulku nebo cibuli, petrzel, sumah, zakapneme olejem (nesetrime) a promichame. Dochutime soli, peprem a citronovou stavou (s tou opatrne, nebot koreni sumah v podstate nahrazuje citron).

Pred podavanim primichame osmazene chlebove kousky, aby zustaly hezky krupave a posypeme nastouhanym syrem.
































2 komentáře:

  1. Tento salátek výborný, jen jsem vynechala krutonky - chci trochu zhubnout (před Vánocemi chi chi chi)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, taky ho můžu. A na hubnutí se vybodni..počkej až přijedeš k nám, to bude teprve dietka! :o)))

      Vymazat