19. července 2013

Hovězí kostky v jogurtu



Arabská svatba je několikadenní veselí se spoustou jídla, tance a zpěvu. Každý den se z domu nevěsty  i ženicha ozývají svatební anasheedy (islámské písně), často doprovázené hrou na darbuku, tradiční arabský bubínek s charakteristickým vysokým zvukem.
Poslední, závěrečný den, si ženich odvádí nevěstu z domu jejích rodičů. Bude to poprvé, kdy bude usínat mimo domov. Nevěsta tak přestává býti dívkou a stává se ženou. Od ženicha dostává věno.

Odchod milované dcery často doprovází slzy, ale i radostné výskání arabských žen. Mužské osazenstvo se vydává na tradiční taneční pochod městem, danými kroky a za hlasitého zpěvu křižují uličky starého města. Ženich, na koňském hřbetě, udává směr pochodu.

Chystá se závěrečná oslava, večeře. Přicházející svatebčané rodině gratulují a předávají finanční dary oslavencům. Muži a ženy oslavují odděleně. Ženy většinou zpívají a tančí, muži klabosí a relaxují u šálku arabské kávy.

Tradičním jídlem večera je hovězí v jogurtu. Jako příloha se podává kořeněná rýže s piniovými ořišky a mandlemi. O přípravu tohoto jídla se již od rána starají najatí kuchaři. Příprava je časově náročná, neboť svatební oslavy často čítají i více jak tisíc osob, zváni jsou všichni z širokého okolí.

A upřímně řečeno, uvařit pro tolik hladových krků dá pořádně zabrat. Zpracovat několik stovek kilogramů masa, oloupat hromadu cibule a uvařit několik pytlů rýže je fuška. Všichni, co mají ruce a nohy, pomáhají – rodina, sousedé, známí. Někdo krájí maso, jiný loupe cibuli, další praží piniové oříšky. Mezi tím vším skotačí malé děti. Atmosféra je to nezapomenutelná.
Společně s tímto jídlem se podává arabský tatarák (syrové, silně kořeněné maso s bulgurem) s dušeným hovězím masem. Tabuli dále doplňuje čerstvé i sušené ovoce, různé dezerty a cukroví.

Oslavy končí kolem půlnoci. Ale teď zpátky k samotnému receptu. Připravte si:

1 kg hovězí kližky

4 cibule

5 ks kardamomu

5 ks nového koření

3 ks vavřínu (bob.list)

větší špetka skořice 

1 litr bílého jogurtu

masový vývar

olivový olej

plátek másla

sůl

drcený pepř


na rýži:

3 hrnky (600 ml) rýže 

1 rovnou lžička mletého nového koření

špetku mletého hřebíčku

olivový olej

hovězí vývar

piniové oříšky

mandlové hranolky


Maso nakrájíme na kostky, cibuli pouze oloupeme. Na olivovém oleji a másle osmažíme celé cibule, přidáme kousky masa, drcený pepř, vavřínové listy, nové koření, kardamom a chvilku restujeme. Poté zalijeme vývarem (pouze po úroveň masa a cibule), podle potřeby osolíme a pod pokličkou necháme lehce probublávat. 

Když je maso měkké, vývar scedíme.

Jogurt (použijte kvalitní, hustý) pořádně rozmícháme metličkou a za stálého míchání ohřejeme. Přidáme asi 300 ml horkého vývaru a dochutíme solí, pepřem a skořicí. Do jogurtu přidáme měkké maso a cibuli. Nikdy nepřidávejte horký vývar do studeného jogurtu, srazil by se. 

Ryži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme rozvonět nové koření a hřebíček, přisypeme rýži a chvilku restujeme. Zalijeme zbylým vývarem, případně dolijeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Při servírování bohatě posypeme opraženými piniovými oříšky a mandlemi. Čím více oříšků dáte, tím lépe, chutnají skvěle.




Žádné komentáře:

Okomentovat