25. března 2014

Kuře se za´atarem a křupavým kuskusem





Yotam Ottolenghi a Sami Tamimi, dvě jména, která k sobě mají blíž než by se na první pohled zdálo. Oba se narodili v Jeruzalémě, dokonce ve stejném roce, a přesto každý vyrůstal zcela jinak. Yotam v židovské rodině a Sami na arabské straně. Izrael versus Palestina! Dávný spor, který tito chlapíci nechávají daleko v zákulisí a s noži v ruce nestojí na poli bitevním, nýbrž na poli kuchařském a dokonalou souhrou vytvářejí plno dobrého jídla.

Společnými silami vytvořili knihu The Cookbook, 140 receptů, kde jsou cítit vůně Jeruzaléma tak blízko, až máte pocit, že je to hned za rohem a u vašeho oblíbeného zelináře budete žádat artyčoky, topinambury a granátová jablka. Recepty provoněné skořicí, mátou a piniovými oříšky nabízejí netradiční kombinace a jednoduché nápady.

Důkazem je recept na křupavý kuskus. Kuskus známe asi všichni, ale zkusili jste ho někdy lehce připálit? A ještě ke všemu na másle? Prostě dobrota! Stačí mít po ruce:


150 g kuskusu

220 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

1 lžíci rajčatového protlaku

1/2 lžičky třtinového cukru

menší cibuli

2 menší a hodně zralá rajčata

olivový olej

40 g másla

sůl a drcený pepř


Kuskus zalijeme horkým vývarem, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté načechráme vidličkou.

Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji zvolna orestujeme. Cibule by měla zůstat světlá a neměnit barvu. Přidáme rajský protlak, na drobno pokrájená rajčata, cukr, sůl, pepř a asi 3 minutky mícháme.

Rajčatovou směs nalijeme na kuskus, promícháme a případně dochutíme solí a pepřem.

Ve větší pánvi rozehřejeme máslo a lžíci olivového oleje, přisypeme hotový kuskus, který pomocí vařečky, vidličky nebo ruky pořádně upěchujeme. Přikryjeme pokličkou, plamen stáhneme na minimum a asi 10 minut opékáme. Když nám po obvodu začne kuskus mírně zlátnout, máme hotovo. 

Pánev zakryjeme talířem a rychle otočíme. Podáváme s čím je libo. Yotam a Sami doporučují rybu nebo salát. Já jsem zvolila kuře se za´atarem, inspirace ze stejné knihy, ovšem s menšími úpravami, pánové prominou.




Na kuře je třeba:

10 kuřecích paliček

7 menších cibulek (ideálně šalotky)

7 stroužků česneku

1/2 bio citronu

1 lžíce za´ataru

1 lžička koření sumah

1/2 lžičky skořice

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1/4 lžičky mletého nového koření

drůbeží vývar

sůl a drcený pepř

olivový olej

piniové oříšky

hladkolistá petržel

(za´atar je směs mletého tymiánu, pražených sezamových semínek a koření sumah. V arabském světě je součástí mnoha receptů teplé i studené kuchyně)

Cibulky rozpůlíme a na olivovém oleji lehce orestujeme. Přidáme stroužky česneku a necháme rozvonět. Zalijeme studeným vývarem (asi 200 ml) a odstavíme.

Všechna koření smícháme ve trošce olivového oleje. Oleje dejte tolik, aby vznikla jemná pasta. Pastu osolíme.

Kuře omyjeme, zbavíme kůže a potřeme pastou. Vložíme do pekáčku, zalijeme cibulovým základem, přidáme plátky citronu a necháme minimálně 4 hodiny v chladu uležet.

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů, vložíme kuře a pečeme do zlatova. Ke konci pečení přepneme na pár minutek na gril.

Piniové oříšky osolíme a opražíme na kousku másla. Nasypeme na kuře a poházíme posekanou petrželkou.






Žádné komentáře:

Okomentovat