Máte rádi vůni grilovaného masa? Já se přiznám hned, kouřové aroma mě naprosto dostává. U takového masa se ráda zapomínám a spořádám ho nekřesťanské množství. Takže, povolit opasky a můžeme grilovat!
Venku prší nebo je zima? Nevadí, grilovat můžeme i doma na pánvi. Postačí k tomu jeden rozžhavený uhlík dřevěného uhlí a maso dostane ten správný šmrnc.
Co je třeba míti po ruce:
kuřecí prsní řízky
harissa pastu
řepkový olej
sůl
Maso zpracujeme na námi požadovanou výšku, šířku a délku, potřeme olejem, harissou a vložíme na pár hodin do chladu. Harissa a kouř udělají se steakem divy, není třeba jiného koření či omáček.
Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.
Kvalitní pánev se silným dnem rozpálíme na sucho a všechny steaky v ní zprudka a z obou stran opečeme. Při otočení posolíme. Odstavíme z plotny, maso ponecháme na pánvi.
Z kousku alobalu vytvoříme malou mističku, do které nalijeme olej. Vložíme k masu do pánve. Do oleje vložíme rozžhavený uhlík a rychle přiklopíme. Tím docílíme silného kouřového efektu. Zavřené necháme asi 5 minut udit, dokud uhlík nevyhasne. Během této doby pánev neotvírejte, zavalily by vás mraky dýmu. Když uhlík vyhasne, kouř se rozptýlý.
Pánev můžeme přiklopit poklicí nebo utěsnit alobalem.
Hotový steak nakrájíme na plátky a podáváme. U nás na černé čočce a bulguru.
Pokud by někoho zajímala čočka s bulgurem, ze spíže vyloví:
hrnek (200 ml) černé čočky
hrnek (200 ml) XL bulguru
velkou cibuli
olivový olej (s česnekem a tymiánem - domácí výroba)
sůl
Cibuli osmažíme do hodně tmava, přisypeme čočku a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem, případně dosolíme a uvaříme téměř do měkka.
Bulgur osolíme a zalijeme vroucí vodou (poměr voda a bulgur 1:1). Necháme vstřebat tekutinu.
Téměř měkký bulgur přisypeme k čočce a krátce povaříme. Podle potřeby přidáváme masový vývar.
Žádné komentáře:
Okomentovat