14. března 2014

Kuřecí burger v pekáčku





Hned vysvětlím ten název. Věci se mají tak, všechny ingredience použité u této sekané běžně kouluji do orientálních burgerů. Ovšem včerejší časový nedostatek (dost možná i lenost) žádal náhradní řešení, a tak mě napadlo hodit celou směs do pekáčku a prostě jen upéct. Tím se také nabízí vícero použití, do pity, do žemle, nebo klasicky s bramborovou kaší.

Trochu jsem se u řezníka přehmátla a koupila prsní kuřecí řízky, toužící po dietnější verzi. Díky tomu byla sekaná trochu sušší, stehenní řízky by byly mnohem šťavnatější. Tak jsem plátky sekané na talíři přelila trochou vypečené šťávy. V pitě zase sťavnatost doladily omáčky.


Co je třeba:

1,2 kg jemně a čerstvě mletého kuřecího masa

1 vejce

6 lžic čerstvé strouhanky

1 malá cibule

3 stroužky česneku

2 lžičky sladké papriky

lžička mletého nového kořeni

lžička římského kmínu

lžička uzené papriky

hrst hladkolisté petržele

hrstička čerstvého koriandru

sůl a drcený pepř

máslo

olivový olej

sweet & sour hořčice


Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Přidáme rozmačkaný česnek, všechna koření, posekané bylinky a necháme rozvonět. Tuto směs promícháme s masem, přidáme vejce (které jako jediné do burgerů běžně nedávám), strouhanku a pořádně promícháme. Solí a pepřem doladíme chutě.

Masovou směs urovnáme do formy nebo pekáčku, který jsme vytřeli olivovým olejem. Povrch sekané potřeme hořčicí a při 180 stupňích zhruba hodinku pečeme.

Před krájením necháme ai 15 minut přikryté odpočinout. 

Tip: Pokud děláte bramborovou kaši, přidejte při vaření brambor do vody špetku kurkumy. Kaše bude mít krásně žlutou barvu.




Žádné komentáře:

Okomentovat