24. března 2014

Čerstvé boby na oleji a rajčatech





Foul achdar - bob obecný není třeba příliš představovat. Na mém blogu již jeden recept s foul achdar proběhl, a to tady

Kdo stále tápe, foul jsou přesně tou zeleninou, kterou si dopřával Hannibal Lecter při svých kanibalských orgiích - faba beans (bob obecný).

Doufám, že vás při tomto malém přirovnání nepřešla chuť na vše dobré, protože to foul opravdu jsou. Mají svou specifickou chuť i vůni a dají se připravit na nekonečně mnoho způsobů. Zde je jeden z nich..


Připravte si:

700 g čerstvých lusků bobu

7 menších zralých a měkkých rajčat

větší cibuli

4 stroužky česneku

masový nebo zeleninový vývar

špetku římského kmínu

olivový olej 

sůl a drcený pepř

hladkolistou petržel


Boby očistíme, zbavíme tvrdých částí a nakrájíme na větší kousky. Na olivovém oleji osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přihodíme drobně pokrájený česnek, pokrájené lusky a chvilenku restujeme. 

Vmícháme drobně pokrájená spařená a oloupaná rajčata, římský kmín, sůl a pepř. Promícháme, podlijeme vývarem (po úroveň směsi) a pod pokličkou dusíme do měkka.

Nakonec posypeme posekanou petrželkou a podáváme. Vhodnou přílohou je rýže, kuskus nebo jen pita. 






2 komentáře:

  1. Ahoj Aisha, nedal by sa bob nahradit niecim inym, napr. luskovou fazulkou? Obavam sa, ze u nas bob nezozeniem.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prakticky lze použít jakékoliv lusky, ale chuť bude trochu jná..boby jsou výraznější než jiné luskoviny. U hodně podobného receptu používám vignu čínskou, ta je u vás snáze k sehnání, ale z fazolek to bude také fajn.
      http://aishacooks.blogspot.co.il/2013/10/vigna-cinska-lusky-na-oleji-rajcatech.html

      Vymazat