Foul achdar - bob obecný není třeba příliš představovat. Na mém blogu již jeden recept s foul achdar proběhl, a to tady.
Kdo stále tápe, foul jsou přesně tou zeleninou, kterou si dopřával Hannibal Lecter při svých kanibalských orgiích - faba beans (bob obecný).
Doufám, že vás při tomto malém přirovnání nepřešla chuť na vše dobré, protože to foul opravdu jsou. Mají svou specifickou chuť i vůni a dají se připravit na nekonečně mnoho způsobů. Zde je jeden z nich..
Připravte si:
700 g čerstvých lusků bobu
7 menších zralých a měkkých rajčat
větší cibuli
4 stroužky česneku
masový nebo zeleninový vývar
špetku římského kmínu
olivový olej
sůl a drcený pepř
hladkolistou petržel
Boby očistíme, zbavíme tvrdých částí a nakrájíme na větší kousky. Na olivovém oleji osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přihodíme drobně pokrájený česnek, pokrájené lusky a chvilenku restujeme.
Vmícháme drobně pokrájená spařená a oloupaná rajčata, římský kmín, sůl a pepř. Promícháme, podlijeme vývarem (po úroveň směsi) a pod pokličkou dusíme do měkka.
Nakonec posypeme posekanou petrželkou a podáváme. Vhodnou přílohou je rýže, kuskus nebo jen pita.
Ahoj Aisha, nedal by sa bob nahradit niecim inym, napr. luskovou fazulkou? Obavam sa, ze u nas bob nezozeniem.....
OdpovědětVymazatPrakticky lze použít jakékoliv lusky, ale chuť bude trochu jná..boby jsou výraznější než jiné luskoviny. U hodně podobného receptu používám vignu čínskou, ta je u vás snáze k sehnání, ale z fazolek to bude také fajn.
Vymazathttp://aishacooks.blogspot.co.il/2013/10/vigna-cinska-lusky-na-oleji-rajcatech.html