17. března 2014

Vývar z hovězí oháňky a jehněčích kostí




Protože dobrých vývarů není nikdy dost, přidávám do placu jeden z mých oblíbených. Ráda kombinuji hovězí a jehněčí maso, u vývaru to platí stejně - oháňka ze statného býka zaručí tu správnou sílu a jehněčí kosti jemný nádech orientu. Podmínkou je dlouhé a pomalé vaření, kdy vývar zvolna táhneme několik hodin. 

Takový vývar ráda používám hlavně při vaření pokrmů z luštěnin nebo rýže.

Co je třeba míti:

hovězí oháňku a pár jehněčích kostí

2 větší cibule

3 stroužky česneku

větší mrkev

kořenovou petržel

kousek bulvy celeru

2 stonky řapíkatého celeru i s listy

3 tobolky kardamomu

5 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

svazeček hladkolisté petržele

pár větviček tymiánu

sůl





Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Všechnu zeleninu očistíme a spolu s kousky oháňky a kostí asi 30 minut pečeme.

Poté vše přendáme do většího hrnce (i s vypečenou šťávou, bez vysrážených bílkovin), zalijeme studenou vodou, osolíme a pomalu přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, přidáme koření, bylinky a pomalu táhneme asi 8 hodin. 

Nakonec vývar scedíme, necháme vychladnout a odstraníme usazený tuk na povrchu.

V lednici skladujeme maximálně 5 dní, dále uchováváme u ledu.




Žádné komentáře:

Okomentovat