Protože dobrých vývarů není nikdy dost, přidávám do placu jeden z mých oblíbených. Ráda kombinuji hovězí a jehněčí maso, u vývaru to platí stejně - oháňka ze statného býka zaručí tu správnou sílu a jehněčí kosti jemný nádech orientu. Podmínkou je dlouhé a pomalé vaření, kdy vývar zvolna táhneme několik hodin.
Takový vývar ráda používám hlavně při vaření pokrmů z luštěnin nebo rýže.
Co je třeba míti:
hovězí oháňku a pár jehněčích kostí
2 větší cibule
3 stroužky česneku
větší mrkev
kořenovou petržel
kousek bulvy celeru
2 stonky řapíkatého celeru i s listy
3 tobolky kardamomu
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
svazeček hladkolisté petržele
pár větviček tymiánu
sůl
Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Všechnu zeleninu očistíme a spolu s kousky oháňky a kostí asi 30 minut pečeme.
Poté vše přendáme do většího hrnce (i s vypečenou šťávou, bez vysrážených bílkovin), zalijeme studenou vodou, osolíme a pomalu přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, přidáme koření, bylinky a pomalu táhneme asi 8 hodin.
Nakonec vývar scedíme, necháme vychladnout a odstraníme usazený tuk na povrchu.
V lednici skladujeme maximálně 5 dní, dále uchováváme u ledu.
Žádné komentáře:
Okomentovat