Vegetariáni možná prominou, masožravci snad uvítají dnešní recept na šťavnaté kuře. Žlutá cibule, žlutá cizrna, žlutá kurkuma - tak trochu pozitivně laděný recept. Tedy alespoň pro mě, žlutá je dobrá barva, mám ji ráda, připomíná mi léto.
Musím se přiznat, že kuřecí maso je u nás doma hodně v kurzu. Jednak je rychle hotové a také nezruinuje rodinný rozpočet tak rychle jako třeba hovězí či jehněčí maso, které je u nás na Blízkovýchodě nekřesťansky drahé. Pro představu, kousek skotu stojí 65 NIS/kg, což je zhruba 325,-Kč. Cena je jednotná pro každý kousek svalu, je jedno zda pořizujete přední, zadní nebo mleté, tedy kromě svíčkové, ta je o poznání dražší. O jehněčím raději pomlčím, to kupuji zřídkakdy.
Kuře jsem dnes doplnila bylinkovým XL kuskusem, přesněji petrželovým kuskusem. Kuskus je u Arabů velmi oblíben. Tak mě napadlo, už jste kuskus zkoušeli připravit také na sladko, třeba jako dezert? Určitě doporučuji..
Co je třeba si připraviti:
různé kuřecí kousky (použila jsem 8 paliček a kousek prsního řízku)
4 střední cibule
3 větší stroužky česneku
1 lžičku kurkumy
250 ml masového vývaru
250 ml vývaru z cizrny
500 g vařené cizrny
drcený pepř
sůl
olivový olej
máslo
Den předem namočenou cizrnu slijeme a propláchneme. Zalijeme čistou vodou, přihodíme bobkový list a uvaříme do měkka. Cizrny si pokaždé vařím větší množství, co nespotřebuji hned, dávám k ledu na příště.
Ve velké pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme dva plátky másla a olivový olej. Přidáme na proužky pokrájenou cibuli, kterou lehce osolíme a na mírném plameni zhruba 10 minut restujeme. Cibule by měla zůstat pěkně světlá.
Zvýšíme plamen, přihodíme omyté a osušené kuřecí maso, česnek nakrájený na plátky, kurkumu, sůl, pepř a dalších 10 minut restujeme, přičemž jednotlivé kousky masa otačíme, aby se opekly ze všech stran. Tím, že kuře nejprve orestujeme, necháme zatáhnout, zaručíme masu vláčnost a šťavnatost, nebude vysušené.
Masovou směs podlijeme vývarem a vodou z cizrny, přiklopíme a pod pokličkou pomalu vaříme do měkka.
Nakonec vmícháme uvařenou cizrnu, případně dochutíme solí a pepřem.
Pokud při volbě přílohy sáhnete stejně jako já po kuskusu, nejprve ho lehce orestujte na trošce olivového oleje, zalijte vývarem, případně dosolte, přikryjte a nechte vstřebat tekutinu. Já celý hrnec pro jistotu balím do deky, aby měl stálou teplotu. Nakonec přimíchejte drobně pokrájenou hladkolistou petržel.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
To vyzera dobre!
OdpovědětVymazatVelmi ďakujem..:)
Vymazat