První dávka receptů z Fatafeat je tu! Na rozjezd si dáme menší souboj. Vybrala jsem něco lehkého a jednoduchého, řekla bych, že spíše dámsky laděného (pánové prominou).
Sendvič s restovaným lilkem a červenou cibulí, potočnicí a dresinkem
vs.
Brokolice v zázvoru a bylinkové omáčce
Případ první - lilek
Připravte si k ruce:
menší lilek
červenou cibuli
svazek potočnice
hrst hladkolisté petržele
sůl a olivový olej
pitu
na dresink:
zakysanou smetanu
ždibec římského kmínu
sůl a drcený pepř
Lilek a cibuli nakrájíme na kolečka, lilek posolíme a necháme alespoň 30 minut vypotit. Poté osušíme papírovým ubrouskem a na olivovém oleji osmažíme z obou stran do zlatova. Stejně tak osmažíme cibuli.
Zakysanou smetanu smícháme s římským kmínem a dochutíme solí a pepřem.
Pitu naplníme lilkem, cibulí, lístky potočnice a petržele, a přelijeme dresinkem.
Případ druhý - brokolice
Mějte po ruce:
menší brokolici
kousek zázvoru
sůl
na omáčku:
5 lžic sezamové pasty tahíni
1 stroužek česneku
hrst hladkolisté petržele
hrst čerstvého koriandru
krapet vinného octa
pár kapek citronové šťávy
sůl
Do hrnce dáme vodu, kterou osolíme, přidáme asi 6 větších plátků zázvoru a přivedeme k varu. Vhodíme na růžičky rozebranou brokolici a pár minutek povaříme, na skus.
Všechny přísady na omáčku vložíme do mixéru, přidáme trochu vody a rozmixujeme na hladkou pastu. Podle potřeby dále naředíme vodou.
Brokolici přelijeme omáčkou a podáváme.
Co si vyberete a čemu dáte košem vy? Bude to lilek nebo brokolice? Já jsem sáhla nejdříve po sendviči a doladila to brokolicí. Oboje chutnalo skvěle!
Více informací o potočnici zde
Žádné komentáře:
Okomentovat