27. února 2014

Izraelský kuskus s houbami a cizrnou





Izraelský, neboli perlový kuskus chutná znamenitě na jakýkoliv způsob, s kusem masa, se zeleninou, cizrnou, nebo třeba kozím sýrem... Od běžného marockého kuskusu se liší velikostí a způsobem přípravy. Kuličky jsou velké zhruba jako kuličky pepře a musí se chvilenku povařit. 

Já jsem pro dnešek volila houby a cizrnu.


Co je třeba míti po ruce:

2 hrnečky izraelského kuskusu (celkem 400 ml)

400 g čerstvých žampionů

200 g pórku

pár hrstí vařené cizrny (podle chuti)

hladkolistou petržel

masový vývar

citronový pepř

sůl

olivový olej


Pórek nakrájíme na proužky, lehce posolíme a na olivovém oleji zvolna restujeme, asi 10 minut. Přihodíme na hrubo pokrájené houby, několikrát promícháme, přidáme citronový pepř a lehce podlijeme vývarem. Dusíme na skus.

Poté do směsi zamícháme kuskus, vařenou cizrnu, zalijeme horkým vývarem (500 ml), případně dosolíme a necháme asi 6 minut bublat. Poté plamen vypneme a necháme pod pokličkou dalších 10 minut dojít.

Nakonec vmícháme na drobno posekanou petržel a podáváme. Kopeček zakysané smetany by se hodil.





4 komentáře:

  1. Kde se dá v ČR koupit izraelský (perlový) kuskus ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě taky zajímalo.

      Vymazat
    2. Perlový kus-kus se dá koupit třeba zde: http://www.chezamis.cz/chezamis-cz/eshop/2-1-SUCHE-POTRAVINY/0/5/381-KUSKUS-KLASIK-SEMOLINOVE-TESTOVINY-500G//parameters#anch1

      Vymazat
    3. PROSIM VAS V ZAHRANICI TEN KUSKUS UZ PAR DESITEK LET KOUPITE NA KAZDEM ROHU POMALUI I V TABAKU ALE CESI Z TOHO DELAJI TAJNOST A NEDOSTUPNOST JAKO BY SE JEDNALO O ZLATO

      Vymazat