4. února 2014

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou a fazolemi



Masové kuličky existují snad ve všech světových, podvodních i vesmírných kuchyních - každý kousek světa má ty své, Arabové nejsou výjimkou. Přiznám se, že je to pro mě jedno z nejvděčnějších jídel. Jednak proto, že jsem už téměř ....let matkou, dětský svět je miluje a také proto, že jsou tak variabilní. Jasně, špagetová varianta s kupou sýra vyhrává na plné čáře, o tom žádná..ale pokud toužíte po malé změně, zde je případná inspirace.

Ingredience potřebné na masové kuličky níže...




Nadrobno pokrájenou cibulku lehce osolíme a orestujeme (do sklovita) na pořádné trošce olivového oleje. Pak přidáme skořici a nové koření, pepř - necháme rozvonět, lehce vychladnout a šup s tím na maso. Přidáme pokrájenou petržel a pořádně promícháme, nejlépe rukou (nástroj k nezaplacení). Pořádně osolíme - jestli něco nemám ráda, tak nedosolené mleté maso. U masa jako takového mi to nevadí, tam není problém jídlo doladit, ale u mletého mi to prostě nějak nejde.

Z takto připravené směsi tvoříme kuličky, já jich měla přesně dvacet.


Na omáčku je třeba:

400 g vařených bílých fazolí

1 cibule 

5 stroužků česneku

4 zralá rajčata

1 lžíce rajského protlaku

1 lžíce harissa pasty

masový vývar

hrst čerstvého koriandru

sůl a drcený pepř

olivový olej

plátek másla

Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme máslo a asi 2 lžíce zajt zajtún (olivového oleje). Přihodíme všechny kuličky, které ze všech stran jemně osmažíme. Přidáme drobně pokrájenou cibuli a chvilku restujeme. Pak vmícháme rozmačkaný česnek, rozvoníme...

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky - šup s nimi do pánve. Vše podlijeme vývarem, tak po úroveň kuliček, vmícháme rajský protlak a harissu (ať to má trochu šmrnc), přikryjeme pokličku a na mírném plameni asi 30 minut dusíme.

Poté vmícháme posekaný koriandr, fazole a dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád, může do omáčky přidat špetku skořice.

Dobrou přílohou je nudlová rýže...nebo pita.





4 komentáře:

  1. Myslíš, že bych maso mohla okořenit i směsí garam masala nebo už by to bylo moc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej jenom masalu, je to samé dobré koření, tím se nic nepokazí.

      Vymazat
    2. dobře, díky za radu. až vyzkouším, tak dám vědět :)

      Vymazat
    3. Pak písni, jak Ti chutnalo..

      Vymazat