Suroviny:
200 g červené neloupané čočky
1 lilek
1 cibule
1 stroužek česneku
2 vavřínové (bobkové) listy
masový vývar
¼ lžičky mletého nového koření
¼ lžičky římského kmínu
hrst čerstvého koriandru
olivový olej
sůl a drcený pepř
Osobně mám ráda jak čočku, tak lilek a obojí v kuchyni často používám. Čočku nejraději kombinuji s rýží nebo bulgurem, lilek je výborný na grilu, ve formě pomazánky či jako součást hlavního pokrmu.
Arabové lilek milují. Lilek plní, smaží, nakládají, dusí nebo přidávají do salátů. V kuchyni je téměř nenahraditelný. Nejznámějším lilkovým jídlem je v arabském světě bezesporu baba ghanúž, což je pomazánka z pečeného lilku, ochucená sezamovou pastou tahini, citronovou šťávou, česnekem, solí a olivovým olejem. Ale o tom někdy příště.
Spojením čočky a lilku vzniklo celkem zdravé a nenáročné jídlo, doplněné smaženou cibulkou, česnekem, provoněno římským kmínem a osvěženo čerstvým koriandrem.
Teď zabrouzdám trochu do historie a povím vám zajímavý a poučný minipříběh s čočkou v hlavní roli. Díogenés večeřel čočku s chlebem. Viděl ho Aristoppos, filozof, který si žil pohodlně díky tomu, že lichotil králi.
Aristoppos řekl: Kdyby ses naučil podbízet se králi, nemusel by ses živit čočkou.
Díogenés odpověděl: Nauč se živit se čočkou a nebudeš muset věnovat takovou péči králi.
Takže, jezte čočku, budete svobodnější! :o)))
A jak na to?
Lilek nakrájíme na kostičky, posolíme a necháme minimálně ½ hodinky vypotit. Poté lilek osušíme, zakápneme olivovým olejem, přidáme římský kmín, vše promícháme a při 200 stupních asi 30 minut pečeme. Během pečení několikrát promícháme.
Čocku propláchneme a namočíme do studené vody, tak na hodinku. Scedíme, necháme okapat, zalijeme vývarem, přidáme listy vavřínu, případně osolíme a uvaříme do měkka. Vývar jsem použila jehněčí, k čočce mi tak nějak pasuje nejlépe. Klidně ale použijte hovězí nebo drůbeží vývar, tím nic nezkazíte. Pokud nemáte červenou neloupanou šošovici, stejně dobře poslouží i hnědá nebo zelená.
Cibuli nakrájíme na kostičky a na olivovém oleji orestujeme dozlatova. Ke konci přidáme rozmačkaný česnek, nové koření a necháme rozvonět.
Hotovou čočku promícháme s cibulkou, lilkem, opeříme a dozdobíme čerstvým koriandrem.
Podáváme nejlépe s arabskou pitou, doplněné kopečkem zakysané smetany.
Žádné komentáře:
Okomentovat