Nejsem zrovna polévkový typ, ale občas mě prostě chutě překvapí a poručí si třeba dýňovou polévku. Vlastně tomu všemu predcházela návštěva farmářského trhu, kde mi dýně padla do oka a já, aniž bych věděla, na co ji vlastně použiji, koupila jsem raději hned dvě (máslovou a špagetovou). Doma se mi pak dlouho válely ve spíži a vyčkávaly na správný čas.
Jednu jsem nakonec naložila a povařila v cukru, čímž jsem jako vedlejší produkt dostala výborný dýňový sirup, který používám na moučníky. No a druhá šla na polévku.
Co je třeba:
1 špagetová dýně
1 menší cibule
1 stroužek česneku
zeleninový vývar
špetka sušeného šafránu
špetka kari
kousek čerstvého zázvoru
hrstka čerstvého koriandru
olivový olej
sůl a drcený pepř
Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji orestujeme do sklovita. Přisypeme na kostičky nakrájenou dýni, lehce opečeme, přidáme prolisovaný stroužek česneku a necháme rozvonět.
Zalijeme vývarem, přisypeme šafrán a vaříme do měkka, cca 20 minut.
Poté do polévky nastrouháme čerstvý zázvor, přidáme kari a rozmixujeme na hladký krém. Posypeme nasekaným koriandrem a dochutíme solí a pepřem.
K polévce jsem opekla pita chléb potřený olivovým olejem a posypaný zatarem (směs mletého tymiánu, koření sumah a pražených sezamových semínek).
Tak mě ještě napadlo při servírování do polévky přidat trochu kokosového krému, to nebude marný..
Žádné komentáře:
Okomentovat