18. června 2013

Kruti palicky v mlece a bylinkach


Tento recept me naprosto dostal, a to i pres mou pocatecni skepsi. Rekneme si to na rovinu, ponorit maso do mleka a pomalu pect nekolik hodin mi prisel docela blaznivy napad. Ovsem vysledek me, lidove receno, posadil na zadek. Recept je velmi jednoduchy a pritom chutove dokonaly. Dokonce si dovoluji tvrdit, ze na plne care trumfne i nektera narocnejsi masova jidla. Inspiraci jsem nasla u Michaela Pollana, ktery se ve svych knihach, zamerenych na jidlo, vraci k zakladnim principum vareni, zjednodusene receno, vraci se do kuchyni nasich pra-babicek a soucasne zkouma dnesni prumyslovy a zemedelsky system (moderni podnikani), pricemz poukazuje na narustani objemu chemickych nahrazek ci geneticke modifikace v potravinach a vzdalovani se tak prirozenym prirodnim cyklum. To vse ma dopad na konecneho konzumenta, tedy cloveka, a s tim spojene stravovaci navyky, zdravi a zpusob zivota.

Pollan rika: Nejezte nic, co by vase babicka nepovazovala za potravinu. Vyhnete se vyrobkum obsahujicim vic nez pet ingredienci. Jezte jidlo, co se kazi (cimz ma na mysli jidlo, co ma prirozenou zivotnost). Jezte hodne rostlinne stravy.

Recept v originalni verzi pocita s veprovym masem. Osobne se s timto druhem masa prilis nekamaradim, proto jsem jej nahradila masem krutim a pridala par bylinek navic.

Budeme potrebovat:

1 kg krutich palicek (2 kusy)
3 strouzky cesneku
snitku rozmarynu
par listku salveje
tymian (mela jsem pouze suseny, dala jsem pul lzicky)
spetku nastrouhane kury z citronu
sul a pepr
mleko

Jdeme na to:

Palicky omyjeme a osusime. Na kazdem kousku udelame nozem dva zarezy, do kterych vlozime listky salveje. Palicky osolime, lehce opeprime a vlozime do pecici nadoby. Pridame rozmaryn, cesnek (cele strouzky), posypeme tymianem a zalijeme mlekem (asi do poloviny vysky masa). Nakonec pridame citronovou kuru.



Cele to, jak to lezi a bezi, soupneme do trouby a pri 160 stupnich zhruba 2,5 - 3 hodiny peceme. Ja jsem maso zalevala studenym mlekem, potrebovala jsem vice casu na prohrati, pekla jsem 3 hodiny.


Behem peceni se mleko zacne srazet a spolu s vypecenou stavou z masa dostaneme vybornou omacku, ktera je provonena bylinkami a cesnekem. Opravdu mana nebeska! Mlecne vypecky jsou z toho celeho nejlepsi.

Jeste jsem zapomnela napsat, behem peceni jsem maso obracela a polevala vypekem.





































Žádné komentáře:

Okomentovat