21. června 2013

Arabský strouhaný koláč



Před pár dny jsem dělala meruňkovou marmeládu, a protože jsem ji chtěla hned vyzkoušet, spáchala jsem Mabroushi (arabský strouhaný koláč). Koláč je opravdu velmi jednoduchý na přípravu, což se mi v dnešních horkých dnech velmi hodí, díky strouhanému těstu na povrchu je křupavý, provoněn máslem a meruňkami.  A také má skvělou letní barvu, což mi připomnělo, ze dnešním dnem začíná léto.




Budeme potřebovat:

3 hrnky hladké mouky

3/4 hrnku krupicového cukru

100 g másla

50 ml oleje

2 vejce

1 prášek do pečiva

lžičku vanilkové esence

200 ml domací meruňkové marmelády

(hrnek = 200 ml)


Změklé maslo a cukr vyšleháme. Postupně přidáme obě vejce, olej, vanilkovou esenci a znovu prošleháme.

Mouku prosijeme a smícháme s práškem do pečiva. Asi tři lžíce mouky dáme stranou, zbytek postupně přisypeme k máslové směsi.

2/3 vzniklého těsta přendáme a rozprostřeme do dortové formy o průměru 26 cm, na jejíž dno přivřeme pečící papír a okraje odstřihneme.




Zbytek těsta smícháme se třemi lžícemi zbylé mouky a dáme na chvilku k ledu.

Na rozprostřené těsto ve formě rozetřeme meruňkovou marmeládu (pokud máte marmeládu příliš hustou, nařeďte ji trochou vody) a celý povrch posypeme chlazeným těstem, které jsme nastrouhali na hrubém slzičkovém struhadle.




Při 180 stupních (horní a dolní ohřev) asi 40 minut pečeme, dokud povrch koláče nezezlátne.





Žádné komentáře:

Okomentovat